Mierili na Trumpa a zasiahli Bidena
16 | 07 | 2024 I Ivan Brožík

"Bežným komentárom k pokusu o atentát na Trumpa je záver, že šance na jeho víťazstvo sa prudko zvýšili. Navyše, Bidenova kampaň už išla z kopca kvôli zjavnej slabosti súčasného prezidenta." začína svoj text k udalostiam víkendu v USA web ctrana.news.

Pokus o atentát stavia demokratov do ťažkej situácie. Je jasné, že republikáni im budú vyčítať (alebo ich už skôr obviňujú), že aspoň vytvorili atmosféru nenávisti, v ktorej bol pokus o atentát vykonaný. Alebo dokonca v jeho organizácii všeobecne s cieľom odstrániť konkurenta.

Pokus našich médií a niekoľkých našich politikov v USA neprejde

Odpísať tento pokus ako zinscenovaný bude ťažké, keďže nahrávka ukazuje, že Trump zázračne prežil, pričom na poslednú chvíľu otočil hlavu.

Pre demokratov sa preto predvolebná situácia ešte viac zhoršila. 

Otázka teraz znie - ako (politicky, pre presnosť) odstrániť tentoraz Bidena

Ich jedinou šancou na víťazstvo bude, ak nahradia Bidena iným kandidátom, ktorý sa postaví do pozície „nového typu politika“ a postaví sa proti „starým“ demokratom (ako Biden) aj republikánom, ktorí priviedli krajinu na pokraj rozdelenie a občianska vojna. Je jasné, že to nemôže byť viceprezidentka Kamala Harrisová.

Pravda, ako viete, sám Biden nechce nikam ísť a nie je veľmi jasné, ako ho odstrániť z pretekov.

Že by dačo hrozilo aj Bidenovi?

Aj keď, ako ukázal pokus o atentát na Trumpa, téma pokusov o fyzickú likvidáciu politikov sa opäť vracia do americkej reality. Biden by preto mal zrejme posilniť aj svoju bezpečnosť. Je príliš veľa ľudí, ktorí chcú, aby sa nestal prezidentským kandidátom Demokratickej strany.

Vo všeobecnosti pokus o Trumpov život ešte viac zradikalizuje konfrontáciu medzi jeho priaznivcami a odporcami a prehĺbi aj sociálnu priepasť v Spojených štátoch. A to by mohlo mať vážne následky pre štáty. Navyše bez ohľadu na výsledok volieb.

A čo na to problém Ukrajina?

Čo sa týka dôsledkov pre Ukrajinu, budú rovnaké ako pri akomkoľvek inom veľkom vnútropolitickom otrase v Spojených štátoch – pozornosť Washingtonu voči vojne sa oslabí a prejde na dôležitejšie otázky domácej agendy. Stalo sa tak napríklad počas migračnej krízy na južnej hranici, ktorá niekoľko mesiacov bránila Kongresu odovzdať pomoc Ukrajine. 

Teraz sa s najväčšou pravdepodobnosťou Kongres, Bidenova administratíva a celá politická trieda Ameriky upriamia na tému „kto zorganizoval pokus o atentát na Trumpa“. Republikáni budú obviňovať Biely dom, Biely dom bude bojovať proti útokom. Ukrajina jednoznačne nebude na prvom mieste v zozname priorít.

"Treba tiež pripomenúť, že medzi trumpistami je pomerne silná proruská lobby, cez ktorú sa Moskva určite pokúsi vhodiť do pokusu o atentát verzie „ukrajinskej stopy“, aby obrátila Trumpa proti Ukrajine." Pripomína web ctrana.news.

Zvláštnosti pri atentáte na Trumpa
Päť zvláštností, zistených pri pokuse o atentát na Trumpa. Trumpovo zhromaždenie nebolo starostlivo pripravené. Analyzovali, čo sa stalo Autori telegramového kanála „Military Chronicle“ našli pri pokuse o atentát na bývalého amerického... Čítať ďalej
14 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik