Drzo, samoľúbo a arogantne o výhodách vojny pre USA
15 | 07 | 2024 I Ivan Brožík

Mitch McConnell, 82-ročný senátor za Republikánsku stranu v Senáte USA od roku 2021, "poskytol" v rozhovore pre web Jouwatch prekvapivo otvorené a priamočiare svedectvo o skutočných cieľoch a pozadí americkej podpory Ukrajine. 

Ukrajina je v obrannej vojne proti Rusku. Keď sa pozriete, kam peniaze z podpory pre Ukrajinu v skutočnosti idú, ukazuje to podľa McConnella, že USA na tom v skutočnosti zarábajú bez toho, aby museli znášať akékoľvek náklady. Okrem USA významnú časť vojenskej a finančnej pomoci poskytuje ďalších 38 krajín – vrátane spojencov z NATO. Najviac sa však na tejto vojne ekonomicky darí USA.

Mastia si ekonomické brucho USA

Na jednej strane so svojou ukrajinskou politikou našli USA obzvlášť šikovný spôsob, ako spojiť nadchádzajúcu obnovu svojich ozbrojených síl so stratégiou zahraničnej politiky: „Jednoducho nahrádzame zbrane, ktoré posielame na Ukrajinu, modernejšími zbraňovými systémami,“ povedal senátor. To posilňuje domácu ekonomiku a aktualizácia s inovatívnejšími systémami je každopádne na mieste.

Štáty EÚ to veselo platia

A to tak, že platia USA za ich za staré zbrane nepriamo tým, že Ukrajine poskytujú finančnú pomoc na úhradu splátok za zbrane, ktoré sú väčšinou iba prenajaté z USA

Jednoducho povedané: Spojenci z EÚ platia Ukrajine náklady na zbrane, ktorých sa USA zbavujú. „To znamená, že kompletne prebudujeme našu priemyselnú základňu, vrátane obranného priemyslu,” povedal McConnell. A preto nikto nechce, aby táto vojna skončila. Zachovanie a presadenie vlastných výhod je skutočným cieľom ukrajinskej politiky Bidenovej administratívy.

A najlepšie nakoniec

„Na Ukrajine pri tom ekonomickom profite nezomiera žiadny Američan!“ povedal McConnell. Pre USA to má iba výhody: „Ukrajina ničí armádu jedného z našich najväčších rivalov. Ťažko na tom hľadám niečo zlé.” Republikán doslova povedal s čírym cynizmom: „Myslím, že je pre nás skvelé, že sa Ukrajina bráni.”

Ach tá, "hlúpa" Európa

McConnell by nemal byť obviňovaný z jeho poctivosti, dokonca ani vláda USA: Robia to, čo je pre ich krajinu najvýhodnejšie. Sú to opäť Európania a najmä Nemci, ktorí sa ako užitoční idioti premieňajú na poslušných otrokov Washingtonu a zúčastňujú sa tejto priehľadnej hre bez toho, aby presadzovali svoje vlastné záujmy. Opäť sa tu potvrdzuje: "Spojené štáty nemajú priateľov, majú iba záujmy. Vláda vždy koná predovšetkým vo svojom vlastnom záujme, ale v Európe to nechcú pochopiť. Píše Journalistenwatch.

Hlavný veliteľ ukrajinskej armády súhlasí s prímerím!
Schyľuje sa k zmene v priebehu vojny? Hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Syrskyj nie je proti prímeriu. Hovorí sa... Poslankyňa ukrajinskej Najvyššej rady Marjana Bezuglaja povedala, že „niekoľko zdrojov“ jej sprostredkovalo postoj... Čítať ďalej
15 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik