Detinská "naschválová" trápnosť šéfa diplomacie Európskej únie
15 | 07 | 2024 I Ivan Brožík

Európska únia plánuje zorganizovať v Bruseli trucsamit počas už ohláseného neformálneho stretnutia ministrov zahraničných vecí v Budapešti koncom augusta s cieľom bojkotovať ho v súvislosti s návštevami maďarského premiéra Viktora Orbána v Rusku a Číne, informuje Politico s odvolaním sa na zdroje z Bruselu. Píše web Politico, ktorý cituje agentúra RIA.

Politico s odvolaním sa na dvoch diplomatov EÚ pripomína, že krajiny EÚ zvažujú represívne opatrenia voči Maďarsku, pričom sa mu vyhrážajú „praktickými dôsledkami“ v dôsledku nespokojnosti s Orbánovými návštevami v Moskve a Pekingu a niekoľko veľvyslancov EÚ navrhlo bojkotovať neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí v Budapešti koncom augusta.

To je tak detinsky trápne, až je to smiešne

"Brusel zvažuje bezprecedentný krok bojkotovania summitu o zahraničných veciach v Maďarsku budúci mesiac... Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell zvolá ministrov na "formálny" samit o zahraničných veciach na termín vopred ohláseného Budapeštianskeho samitu Viktora Orbána," dodalo Politico.

Vysoká hra? Naopak, nízka malosť

Ak Borrell zvolá oficiálne stretnutie na rovnaký deň ako je naplánované stretnutie v Budapešti, ministri nebudú môcť cestovať do Maďarska. Ako poznamenal ďalší diplomat, Európska únia chce týmto spôsobom Maďarsku „vyslať jasný signál“, že nemôže hovoriť v mene celej EÚ.

Poltico predtým informoval, že bývalý luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn sa domnieva, že krajiny EÚ nebudú môcť predčasne odvolať Maďarsko z predsedníctva v Rade EÚ pre Orbánove návštevy.

Zostáva iba otázka

Navonk demokratický systém rotujúceho predsedníctva členských krajín Európskej únie je teda iba fraška na ohlupovanie voličov, úniu si riadi neobmedziteľne vymedzená klika tak, ako chce iba ona a nonstop?

Zvláštnosti pri atentáte na Trumpa
Päť zvláštností, zistených pri pokuse o atentát na Trumpa. Trumpovo zhromaždenie nebolo starostlivo pripravené. Analyzovali, čo sa stalo Autori telegramového kanála „Military Chronicle“ našli pri pokuse o atentát na bývalého amerického... Čítať ďalej
14 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik