Celoslovenské slávnosti fujary
15 | 07 | 2024 I Ivan Brožík/TASR

Fujaristov z celého Slovenska a ďalších účinkujúcich, členov folklórnych súborov a skupín budú mať možnosť uvidieť cez víkend návštevníci Korytárok v Detvianskom okrese. Uskutoční sa tam 26. ročník Celoslovenskej prehliadky fujerášov. TASR o tom za organizátorov informoval Roman Malatinec.

Prehliadku v korytárskom amfiteátri otvorí v sobotu (20. 7.) popoludní program s názvom Spomienky starých nôt fujár. Predstavia sa v ňom fujaristi z rôznych regiónov Slovenska i folklórne zoskupenie Podpoľanci z Detvy. Nasledovať bude Vrchárska krása, priestor dostanú folklórny súbor Partizán z Banskej Bystrice, fujaristi z Podpoľania a z regiónov Slovenska. Súčasťou prehliadky budú počas dňa tvorivé dielne pre deti, ukážka výroby kapcov i škola hry na fujaru. V kultúrnom dome v Korytárkach vystavia kabanice z Podpoľania, popoludní môžu prísť záujemcovia na odbornú prednášku o lazoch pod Poľanou.

V nedeľu (21. 7.) predpoludním pokračuje program svätou omšou priamo v Kostole Panny Márie Karmelskej v Korytárkach. Podujatie vzniklo koncom 90. rokov uplynulého storočia na počesť nestora detvianskych fujaristov Jozefa Rybára. Prehliadku organizujú folklórne občianske združenie Javorie, Spolok fujarášov a obec Korytárky.

Pre riziko požiaru platí na cintorínoch zákaz zapaľovania sviečok
Ide síce iba o opatrenie v Bratislave, ale môže byť užitočnou radou aj pre celéSlovensko. Pre riziko požiaru v spojitosti s vysokými teplotami platí na cintorínoch v Bratislave zákaz zapaľovania sviečok. Vyhlásila ho organizácia Marianum -... Čítať ďalej
15 | 07 | 2024 | Ivan Brožík/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik