Artur Bekmatov: Ani počas horúčav nie sme otroci
15 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Uhorková sezóna je v plnom prúde napriek tomu, že na politickej scéne to tak nevyzerá. Napriek tomu sa politici chystajú na letné dovolenky, prípadne ich už absolvujú. Artur Bekmatov (Socialisti.sk) však pripomína, že desiatky tisíc pracujúcich ľudí sú v horúčavách vystavení extrémne náročným podmienkam. Bez záujmu politikov, médií, kohokoľvek, upozorňuje na sociálnej sieti Bekmatov.

Bekmatov pripomína v akých podmienkach pracuje na Slovensku množstvo ľudí, bez skrátenia pracovného času, či vhodného technického zabezpečenia väčšieho komfortu zamestnancov. Vyhláška je pritom podľa neho vyslovene vágna a jedným z jeho cieľov je lepšie ošetrenie tejto problematiky. V tejto súvislosti však potrebujeme zase len jedno – spájanie síl.

Rozpálené haly

„Z každej výrobnej haly sa počas vysokých teplôt stáva obrovská sauna. S tým rozdielom, že zamestnanci do nej nevchádzajú na 15 minút, nahí, kvôli oddychu, ale na 8-12 hodinové zmeny v pracovnom odeve, aby podali plnohodnotný pracovný výkon,“ upozorňuje Bekmatov s tým, že teplota na takomto pracovisku neraz dosahuje aj 40-50°C. Zamestnanec pritom musí byť patrične oblečený, aj s rukavicami a ochranou hlavy.

&set=pcb.527113579639810

„Zabezpečiť plnohodnotnú klímu v obrovských priestoroch je náročné (resp. drahé). Dostanete možno tak starý ventilátor. Pracovnú dobu vám neskrátia. Menej času = nižší výkon. Nižší výkon zase znamená nižší zisk. A zisk je prednejší ako komfort či zdravie zamestnancov,“ konštatuje politik.

Začala sa mimoriadna schôdza k vládnej novele Trestného zákona
Začala sa mimoriadna schôdza Národnej rady SR k vládnej novele Trestného zákona. Na programe je zloženie sľubu nových poslancov, návrh na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona a potom aj samotné prerokovanie legislatívy. Na... Čítať ďalej
15 | 07 | 2024 | Ivan Brožík/TASR

Neakceptovateľná prax

„V tom lepšom prípade vám v súlade s vyhláškou zamestnávateľ zabezpečí okrem ventilátora aj minerálnu vodu. V tom horšom – a toto sa v týchto dňoch reálne stalo v jednej kórejskej firme – vám zamestnávateľ povie: „Máte obyčajnú vodu. Žiadna minerálka. Založili ste si odbory, tak nech vám minerálku kúpia odbory.“ Teploty atakujú 40 i 50 stupňov. Fotky teplomerov sú zo závodov na severe stredného Slovenska, kde sú horúčavy o niečo miernejšie. Nechcem si predstavovať, aké peklo je v závodoch na juh od Nitry, alebo v okolí Rimavskej Soboty či Kechneca,“ poznamenáva politik.

Legislatíva problém prehliada

Bekmatov uvádza príklad firmy pri Martine, kde bolo v priebehu desiatich rokov počas leta zaznamenaných množstvo kolapsov z tepla.

„Vyhláška 99/2016 o ochrane zdravia pri záťaži teplom a chladom pri práci veľmi dobre popisuje opatrenia, ktoré by zamestnávatelia mali počas horúčav robiť. Avšak podmienky ich uplatnenia sú popísané tak vágne, že zamestnávateľom stačí spraviť minimum. Niekedy ani to. Svoju pozornosť budem mieriť aj smerom k tejto vyhláške,“ sľubuje Bekmatov a vyzýva toho, kto mu chce v tomto úmysle pomôcť, aby ho kontaktoval.

Netreba sa dať odbiť

„Nesmierne ma trápi, že problémy stoviek tisíc pracujúcich sú v tejto republike ignorované a v centre pozornosti sa ocitajú 30-krát prežuté témy „po záruke“ ako napríklad reforma Trestného zákonníka či nezávislosť verejnoprávnej televízie. Alebo druhoradé kultúrno-etické problémy. Koncom mesiaca sa bude opäť konať Dúhový pochod a zároveň aj Pochod za rodinu. Veľmi by som si želal, aby každodenné príkoria pracujúcich dostali aspoň zlomok tej pozornosti, ktorá sa bude v závere mesiaca viazať k obom pochodom,“ dopĺňa Bekmatov.

Festival "politickej piesne" sa zas raz "úspešne" skončil
Informácia pre "dnešných" pohoďákov - Festival politickej piesne Sokolov bol venovaný komunisticky orientovaným politicky angažovaným piesňam a besedám a konal sa každoročne v rokoch 1973 až 1988 v meste Sokolov. Vznikol podľa východonemeckého... Čítať ďalej
13 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Na systém nenadávajme

„Ale nedajte sa zmiasť. Táto disproporcia pozornosti nie je chyba systému. Systém funguje skvele – obrovská masa ľudí v produktívnom veku sa cez takéto zástupné problémy atomizuje – proočkovací vs. antivaxeri, proLGBTI vs. antiLGBTI, domáci vs. prisťahovalci a tak ďalej. Výsledkom je, že na úrovni svojho pracoviska sa často nedokážeme preniesť cez rozdielne postoje a nie sme schopní ťahať za jeden povraz, keď by sme mali zabojovať. Východiskom z tohto marazmu je organizovanie sa. Politické i odborové!,“ uzatvára Artur Bekmatov.

&set=pcb.527113579639810

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik