Amerika má svojho Trumpa, my máme Fica a Česi vojaka Švejka
15 | 07 | 2024 I Mária Škultétyová

Veľa nechýbalo a o prvých dvoch sme mohli prísť. Našťastie aj Fico, aj Trump žije. A mne v súvislosti s pokusmi o atentát  ako prvé prichádzajú na myseľ Švejkove slová: „ Nestřílejte, tady jsou lidi!“ Atentátnici zrejme Švejka nečítali. Lebo oni just strieľajú do ľudí ako do plastových holubov.  Nedávno bol terčom streľby  slovenský premiér Róbert Fico, teraz 45. prezident USA a kandidát na prezidenta Donald Trump. Obaja známi, obaja milovaní, ale aj nenávidení.

Premiér utrpel vážne zranenía, z ktorých sa po lekárskych zákrokoch zotavuje a vracia do života. Neviem si predstaviť, ako by to bolo bez neho. Kto by ho nahradil? Druhého, ako je on, už nemáme. A ten zarastený holobriadok môže naďalej snívať svoje erotické sny. Kedy už všetci okolo neho pochopia, že tento nedouk nikdy nedorastie do premiérskeho kresla. Ani len na stolček, ktorý si moja mamička v maštali podkladala, keď kravy dojila.

Atentáty. Tých ale bolo! Je ich plná história. Vydarených i nevydarených. Aj  opakovaných. Vždy sa týkali známych osobností. Ich následky bývali tragické.  Boli v staroveku a sú tu aj dnes. Kto by si nepamätal známy Cézarov výrok: „Aj ty, Brutus?“

Ale vráťme sa k Švejkovi. Keby nebolo atentátu na rakúsko-uhorského následníka trónu Františka Ferdinanda, pani Müllerová by nikdy nevyslovila  známu vetu o jeho zabití. A my by sme nikdy nepoznali roztomilú postavičku prostoduchého, ale dobrého vojaka Švejka. A bez tohto atentátu  by nebola ani prvá svetová vojna a jej obete. Vojna sa dotkla oboch bratských národov, Čechov i Slovákov.

A ešte jeden atentát sa tragicky  zapísal do histórie českého národa. Atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda  Heydricha. Keby nebol, neboli by vyhladené Lidice a Ležáky.

Odpovedať na otázku, prečo dochádza k atentátom, vôbec nie je jednoduché. To, čo sa odohráva v hlave atentátnika, preto nechajme na forenzných psychológov a iných odborníkov. Jedno však môžem s istotou povedať: zabíjať, strieľať na človeka je niečo hrozné.

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.

A takto ľudia reagujú na Pohodu
Keď som neskoro večer zachytila správu, že na Pohode vyčíňala búrka, prvé mi preblesklo hlavou, či tam bola aj Zuzka. Lebo bez nej by to nebolo ono. Priznám sa, že o Pohodu sa nezaujímam. Ale to, čo sa tam stalo pred pár rokmi i teraz, je mi ... Čítať ďalej
13 | 07 | 2024 | Mária Škultétyová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik