Zmeny v dôchodkoch! Čo čaká budúcich penzistov v roku 2025?
14 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

Milióny Slovákov s napätím sledujú vývoj okolo dôchodkového systému. Prípravy na zaslúžený odpočinok sa však môžu skomplikovať. Čo prinesie rok 2025 pre budúcich penzistov? Prinášame exkluzívne informácie priamo zo Sociálnej poisťovne, ktoré zverejnil portál O peniazoch!

Jednorazový výber zostáva, ale s háčikom

Dobrá správa pre všetkých, ktorí snívajú o veľkom balíku peňazí na dôchodok - jednorazový výber z druhého piliera bude možný aj v roku 2025. Sociálna poisťovňa potvrdila, že sporitelia budú môcť požiadať o vyplatenie celej nasporenej sumy naraz. Ale pozor! Je tu jedno dôležité "ale".

Kľúčová podmienka: referenčná suma

Aby ste mohli vytiahnuť všetky peniaze z druhého piliera, musíte splniť jednu zásadnú podmienku. Váš dôchodok z prvého piliera musí byť vyšší ako takzvaná referenčná suma. Čo to znamená v praxi? Ak máte slušný dôchodok zo Sociálnej poisťovne, budete mať zelenú aj pre jednorazový výber z druhého piliera.

Neistota visí vo vzduchu

Hoci základné pravidlá ostávajú nezmenené, jedna vec stále nie je jasná - výška referenčnej sumy pre rok 2025. Tá bude kľúčová pre mnohých budúcich dôchodcov. Sociálna poisťovňa zatiaľ mlčí a necháva sporiteľov v napätí.

Čo robiť? Odborníci radia

Finanční experti odporúčajú budúcim penzistom, aby pozorne sledovali vývoj situácie. "Je dôležité mať prehľad o svojich úsporách v oboch pilieroch a pravidelne sa informovať o aktuálnych podmienkach," radí finančný poradca Ján Novák.

Situácia okolo dôchodkov zostáva napätá. Budúci rok prinesie odpovede na mnohé otázky. Každý sporiteľ by mal byť v strehu a pripravený na rôzne scenáre. 

Kandidátky do októbrových doplňujúcich komunálnych volieb treba podať do 6. 8.
Kandidátne listiny na funkciu primátora, starostu či poslanca obecného zastupiteľstva v rámci doplňujúcich komunálnych volieb je možné podávať do 6. augusta. Informuje o tom na svojom webe Ministerstvo vnútra (MV) SR. Voľby sa majú konať 5. októbra... Čítať ďalej
13 | 07 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik