VAROVANIE! POZOR NA FALOŠNÉ FAKTÚRY! Vieme, na čo si dávať pozor!
14 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Podvodníci to na dôverčivých zákazníkov skúšajú aj cez falošné faktúry za služby mobilného operátora. Obsahujú síce logo, fakturačné obdobie, aj sumu, ktorú máte akože Orangeu zaplatiť, no pri detailnejšom nahliadnutí klient zistí, že nesedia ani čísla účtov, ani sumy, informuje portál živé.sk

Falošné faktúry posiela napadnutý server jednej zo stredných škôl, ktorá už na výzvu operátora podnikla kroky na nápravu. Faktúra, ktorú podvodníci posielajú, má niekoľko znakov, ktoré nesedia, navyše obsahuje súbor, ktorý keď otvoríte, budete mať problém so svojim zariadením. Operátor preto radí, ako predísť tomu, aby sme naleteli podvodníkom.

Mail z napadnutej školy

Súčasťou mailu je aj súbor, ktorý obsahuje „trójskeho koňa“ Odosielateľom je podľa živé.sk Obchodná akadémia Považská Bystrica. Jej e-mailový server bol pravdepodobne napadnutý a poslané správy indikujú práve tohto odosielateľa.

Festival "politickej piesne" sa zas raz "úspešne" skončil
Informácia pre "dnešných" pohoďákov - Festival politickej piesne Sokolov bol venovaný komunisticky orientovaným politicky angažovaným piesňam a besedám a konal sa každoročne v rokoch 1973 až 1988 v meste Sokolov. Vznikol podľa východonemeckého... Čítať ďalej
13 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Urobili opatrenia pred phishingom

Škola bola upozornená aj operátorom. Obchodná akadémia nejaké kroky, aby sa niečo také už neopakovalo, urobila. Falošná faktúra pritom neprišla do spamu, ale do doručenej pošty. Orange preto upozorňuje, že zákazníci by mali byť obozretní.

Ide podľa nich o bežný phishing, kde sa odosielateľ faktúry vydáva za poskytovateľa služieb, no iná adresa je prvým varovným signálom, že niečo nie je v poriadku. 

Na čo si dávať pozor

„Ak zákazníci zaznamenajú nejakú podozrivú faktúru, to znamená, že napríklad na faktúre nie sú korektne uvedené údaje zákazníka, alebo dokonca chýbajú; nie je uvedený správny odosielateľ alebo na faktúre nie je uvedený správny variabilný symbol, odporúčame im, aby prílohu neotvárali a e-mail nepreposielali,“uviedla hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová s tým, že ak takýto mail prepošlú, alebo otvoria, môžu svoje zariadenie infikovať.

Preverujte si!

Ak dostanete podozrivú správu, či faktúru, operátor radí, kontaktovať zákaznícku podporu. Navyše pri mobilných operátoroch máte všetko na ich webových stránkach, prípadne v aplikácii, kde tiež môžete svoju faktúru pohodlne a hlavne bezpečne zaplatiť.

Takisto pohodlným riešením je, vybaviť si vo svojej banke inkasný príkaz, cez ktorý vám banka pošle peniaze priamo operátorovi a pre vás bude faktúra viac-menej len informáciou, s ktorou si poradí vaša banka.

Konšpirácia na najvyššej úrovni? Mikulec pochybuje o Ficovom zranení
Bývalý minister vnútra Roman Mikulec svojimi najnovšími vyjadreniami na sociálnej sieti spochybnil závažnosť zranení premiéra Roberta Fica po nedávnom atentáte. Konšpirácie z úst politika Mikulec, ktorý počas svojho pôsobenia v rezorte vnútra... Čítať ďalej
14 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik