Strany dostávajú peniaze za voľby do NRSR! Rozdelia si skoro 14,3 milióna
14 | 07 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Politické strany dostanú v tomto roku za výsledky minuloročných parlamentných volieb spolu takmer 14,3 milióna eur. Príspevok si delí osem strán a jedna koalícia, ktoré vo voľbách dosiahli aspoň tri percentá hlasov. Vyplýva to z údajov, ktoré TASR poskytlo Ministerstvo financií SR. Strany informovali, že príspevky za rok 2024 už prichádzajú na ich účty.

Najviac peňazí má za výsledky volieb ich víťaz Smer-SD, a to takmer 3,6 milióna eur. Nasleduje Progresívne Slovensko s vyše 2,8 milióna eur, za ním Hlas-SD s takmer 2,4 milióna eur, koalícia OĽANO (dnes hnutie Slovensko, pozn. TASR), Kresťanská únia, Za ľudí takmer 1,5 milióna eur a KDH dostane vyše 1,1 milióna eur. SaS získa 1,04 milióna eur a SNS vyše 935.000 eur.

Príspevok dostávajú aj subjekty, ktoré sa do parlamentu nedostali, ale získali vo voľbách viac ako tri percentá hlasov. Hnutie Republika dostane takmer 460.000 eur a Aliancia (dnes Maďarská aliancia, pozn. TASR) vyše 424.000 eur.

Strany deklarujú, že peniaze využívajú v súlade so zákonom a zväčša na chod strany

"Tieto peniaze využívame v zmysle zákona na fungovanie hnutia, aktivity a rozvoj regionálnych štruktúr strany," uviedlo Progresívne Slovensko. Smer-SD reagoval, že peniaze budú poukázané v súlade so zákonom o politických stranách a hnutiach.

Hnutie Slovensko z príspevku financuje každú kampaň, ako aj celú réžiu hnutia. "Neprijímame žiadne finančné dary od sponzorov ani jednotlivcov," uviedol hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

SaS príspevok takisto využíva na chod strany v súlade so zákonom. KDH plánuje získané peniaze využívať na riadny chod a činnosť hnutia. Maďarská aliancia príspevok využije na financovanie svojej činnosti.

Hnutie Republika deklaruje, že štátny príspevok šetrí a využíva ho najmä na volebné kampane a podporu aktivít v krajoch. "V minimálne nutnej miere z neho financujeme aj rutinnú réžiu a chod straníckej kancelárie," skonštatovali z hnutia.

Príspevky za voľby sa stranám vyplácajú postupne každý rok počas štvorročného volebného obdobia 2023 až 2027. Celkovo je príspevok vo výške 92,87 milióna eur. Príspevok sa delí na tri časti, ide o príspevky zo štátneho rozpočtu za hlasy, na činnosť a na mandát.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik