Škandál v Česku: Viete, aké vajcia kupujete?
14 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Sľubom neurazíš, povedal si pred rokmi český obchodný reťazec Penny Market a zaviazal sa, že v roku 2023 úplne ukončí predaj vajec z klietkových chovov sliepok. Lebo vraj mu ide o „právo zvierat na dôstojné zaobchádzanie a pokojný život“. Teraz sa chvália, že v ponuke majú preukázateľne kvalitnejšie vajcia. Agrárna komora ČR však prišla na niečo iné. Napriek veľkým slovám, zmena nenastala a Penny dováža „klietkové vajcia“ z Poľska naďalej, informujú Parlamentní listy.

„Oblasť chovu hovädzieho dobytka, ošípaných i hydiny sa vďaka definícii jasných štandardov PENNY ANIMAL WELFARE za posledné roky výrazne posunula k lepšiemu. Vnímame právo zvierat na dôstojné zaobchádzanie a pokojný život, takže sa túto oblasť, ktorá v skorších dobách bývala často zabúdaná, snažíme maximálne kultivovať. V konečnom výsledku sa aj vďaka prepracovanému súboru opatrení môžeme všetci tešiť aj z preukázateľne kvalitnejších výrobkov,“ uvádza supermarket na svojich stránkach.

Práve kvôli uvedeným pravidlám Penny podľa svojich slov v roku 2020 pristúpilo k ochrane hydiny, keď uzavrelo spoluprácu s tromi dodávateľmi kuracieho mäsa. Míľnikom mal byť minulý rok, pretože práve od roku 2023, „teda viac ako rok pred pôvodne plánovaným termínom“, malo dôjsť zo strany toho reťazca k ukončeniu predaja vajec z klietkových chovov. „V ponuke tak teraz máme preukázateľne kvalitnejšie vajcia, pričom navyše je možné pod značkou Karlova Koruna zakúpiť aj vajcia z podstielky M10,“ tvrdí Penny Market.

Ministerka kultúry vidí spojitosť medzi atentátmi na Trumpa a Fica!
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová vo svojom najnovšom príspevku na sociálnych sieťach naznačuje, že nedávne útoky na významných politikov nie sú náhodné, ale súčasťou väčšieho globálneho trendu. Nočná hrôza ministerky Šimkovičová opisuje,... Čítať ďalej
14 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Pred štyrmi rokmi

„Vážení zákazníci, dlhodobo sa snažíme dodávať vysoko kvalitné potraviny. Preto sme sa rozhodli splniť záväzok prechodu na vajcia z bezklietkových chovov o rok skôr, teda už v roku 2023. Už teraz sa držíme sľubu a klietkové vajcia u nás nenájdete v rámci štandardnej ponuky,“ zaznelo vtedy. Penny od minulého roka tvrdí, že je tento sľub už v platnosti.

Sľub, ktorý sa však rozplynul

„Ukážeme vám príklad, že obchodné reťazce môžu tvrdiť v podstate čokoľvek, ale realita je často úplne opačná. Pamätáte si na záväzok PENNY Česká republika, že do konca roku 2023 prestane odoberať vajcia od nosníc z obohatených klietok a nahradí ich halovými vajcami z voliérových alebo podstielkových chovov? Lenže aj v súčasnosti, o rok neskôr, možno na ich pultoch nájsť vajcia s číslom ‚3', teda z klietkového chovu,“ ukázala Agrárna komora SR a svoje tvrdenie podložila fotkou plat vajec s jasným označením „3PL“, značiacim, že ide o poľská vajcia nosníc v klietkach,“  tvrdí Agrárna komora s tým, že Penny Market tieto vajcia vo veľkom dováža predovšetkým z Poľska.

Obavy českých hydinárov

„Kým sa českí chovatelia obávajú o budúcnosť svojich podnikov, pretože niektoré chovy nestihnú prestavať a iným sa to ani neoplatí, väčšina európskych krajín nie je nijako nútená meniť svoje technológie chovu,“ poukázali hydinári na blížiaci sa zákaz klietkových chovov v Česku.

Musk podporil peniazmi Trumpa
Elon Musk daroval peniaze Trumpovi. Americký miliardár Elon Musk venoval finančné prostriedky na podporu predvolebnej kampane kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Doprial mu Ako píše agentúra Bloomberg, ktorá sa odvoláva na svoje... Čítať ďalej
13 | 07 | 2024 | Milan Laca

Zákon obchod neporušil. Ide o bežnú prax

„Zákaz produkcie vajec z obohatených klietok, ktorý si Česko schválilo ako jedna z prvých krajín EÚ, začne platiť v roku 2027. Klietkové vajcia sa však budú môcť dovážať naďalej,"komentuje Agrárna komora ČR.

„Aj keď sa obchodné reťazce zaviazali, že nebudú od roku 2025 odoberať vajcia z klietkových chovov, podľa správ od Českej hydiny, supermarkety naďalej intenzívne predávajú vajcia z klietkových chovov, a to nielen z Česka,“ upozorňujú hydinári s tým, že ak od r. 2027 nebudú môcť produkovať cez klietkové chovy, no obchod ich bude môcť dovážať, bude to veľký problém. Obchody síce tvrdia, že to robiť nebudú, ale sľuby sa hovoria ...

O čo im ide?

„Ide o dôsledok podľahnutia nátlaku aktivistických skupín. Vzniká tak absurdná situácia pritiahnutá za vlasy,“ dodáva k situácii Agrárna komora ČR. Supermarkety síce hovoria o právach zvierat, no v prvom rade im ide o cenu. Lebo práve tá rozhoduje o tom, či sa zákazník rozhodne kúpiť, alebo nekúpiť tovar.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik