Politológ odkázal Veronike Remišovej: "Milá pani Remišová..." (FOTOGALÉRIA)
14 | 07 | 2024 I Eka Balašková

Sobotňajších osláv výročia vyhlásenie Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky sa zúčastnil aj politológ a člen premiérovho poradného tímu, Eduard Chmelár. Ten na sociálnej sieti priniesol aj fotografiu, ktorá sa podľa neho stane historickou. Za jedným stolom sa totiž stretli všetci hlavní aktéri vtedajších prevratných udalostí: Václav Klaus (vtedajší predseda vlády ČR), Vladimír Mečiar (vtedajší predseda vlády SR) a Ivan Gašparovič (vtedajší predseda SNR). Na Facebooku vysvetlil to, čo z tejto fotky robí historickú a reagoval aj na nehoráznosť exministerky Veroniky Remišovej.

„Doteraz sa obaja slovenskí štátnici vzájomnému stretnutiu kategoricky vyhýbali (ak prišiel Gašparovič, odmietol Mečiar a naopak). Nepodarilo sa mi síce dosiahnuť, aby si podali ruky (Vladimír Mečiar to podráždene odmietol), ale už dostať ich za jeden stôl chcelo veľkú dávku trpezlivosti, a tak trochu malý fígeľ. Na verejnom zhromaždení potom zožal najväčšie ovácie a najdlhší potlesk práve Vladimír Mečiar, ktorý predstúpil pred verejnosť po prvýkrát po dlhých rokoch. Očividne ho to vzalo,“ píše Chmelár, ktorý keď sa opýtal Mečiara, či je to zadosťučinenie, len dojatý mlčky prikývol.

Facebook Eduard Chmelár

Chmelár pripomína, že Mečiar mnohým kvôli svojej politike „leží v žalúdku“ a mnohí sa s jeho štýlom vládnutia nevedeli stotožniť, no história si ho bude pamätať, ako zakladateľa štátu a najvplyvnejšieho politika moderných dejín Slovenska.

VAROVANIE! POZOR NA FALOŠNÉ FAKTÚRY! Vieme, na čo si dávať pozor!
Podvodníci to na dôverčivých zákazníkov skúšajú aj cez falošné faktúry za služby mobilného operátora. Obsahujú síce logo, fakturačné obdobie, aj sumu, ktorú máte akože Orangeu zaplatiť, no pri detailnejšom nahliadnutí klient zistí, že nesedia ani... Čítať ďalej
14 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

„Nasledujúce garnitúry nedokázali nič z jeho najzásadnejších projektov zmeniť. Ani volebný systém, ani územnosprávne členenie, ani základný charakter republiky s jej inštitucionálnym usporiadaním. Politici sa o tom škriepia dodnes, no žiaden z nich s tým nedokázal ani len pohnúť,“konštatuje Chmelár.

Ozvala sa najneschopnejšia

„Je však vrcholne trápne, ak jedna z najneschopnejších političiek Veronika Remišová na margo tradičného zapálenia vatry zvrchovanosti dokáže napísať takú nehoráznosť, že sa tým vraciame do temnej minulosti a že je to obraz morálneho úpadku súčasnej garnitúry... Milá pani Remišová, ak by ste sa nesprávali ako duchovný bezdomovec, vedeli by ste, že vatry sú neoddeliteľnou súčasťou slovenskej identity. Pálenie ohňov na horách malo významnú komunikačnú funkciu, dorozumievali sa takto už starí Slovania, naši predkovia sa takto varovali navzájom pred tatárskym a neskôr tureckým nebezpečenstvom, vatry sa objavujú v jánošíkovskej tradícii, vatrami privítali štúrovci povolenie založenia Slovenských národných novín, vatry boli silným prvkom partizánskeho odboja počas Slovenského národného povstania a celkom spontánne sa ich symbolika oživila pri vyhlásení zvrchovanosti Slovenskej republiky. Bol som pri tom, keď sa v ten historický večer 17. júla 1992 na Devíne pri zapálenej vatre slávnostne čítal text Deklarácie a nikdy na ten okamih nezabudnem. Kto toto považuje za temnú symboliku, má zatemnené v hlave a iba tým dokazuje, že o dejinách tohto národa, základnom prameni zdravého vlastenectva, nevie vôbec nič. A to, že tradičnú oslavu Dňa zvrchovanosti, na ktorú rok čo rok chodia do malej kysuckej obce tisícky ľudí (obdivne sa o takejto organizácij vyjadril aj Václav Klaus), že takéto obrovské ľudové podujatie nazve "papalášskou zábavou", svedčí nielen o absencii jej zdravého úsudku, ale dokazuje to, ako strašne ďaleko má k ľudu a jeho tradíciám ona sama. Až takéto pohŕdanie ľuďmi je papalášske,“ uzavrel Chmelár.

Facebook / Veronika Remišová

Čo ho tak rozčúlilo

"Aktuálne sme svedkami návratu Slovenska do temnej minulosti, a to vrátane sprievodnej symboliky. Niet priliehavejšieho obrazu morálneho úpadku súčasnej garnitúry, ako je okázalá demonštrácia falošného vlastenectva, ktorou nás roky bombardoval Vladimír Mečiar," píše Remišová vo svojom statuse s tým, že títo falošní, ukričani akože vlastenci milujú len slovenské peniaze. Vlastenectvo podľa nej nie je o "zapaľovaní ohníkov", či inej "papalášskej zábave".

&set=a.397816258368660

Zmeny v dôchodkoch! Čo čaká budúcich penzistov v roku 2025?
Milióny Slovákov s napätím sledujú vývoj okolo dôchodkového systému. Prípravy na zaslúžený odpočinok sa však môžu skomplikovať. Čo prinesie rok 2025 pre budúcich penzistov? Prinášame exkluzívne informácie priamo zo Sociálnej poisťovne, ktoré... Čítať ďalej
14 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik