MINÚTA PO MINÚTE! Atentát na Trumpa: "Zlyhanie bezpečnosti." Svedok upozornil políciu na strelca! REAKCIE SLOVENSKÝCH A SVETOVÝCH LÍDROV!
14 | 07 | 2024 I Gabriela Fedičová

AKTUÁLNE HLAVNÝ DENNÍK PRINÁŠA MINÚTU PO MINÚTE INFORMÁCIE O ATENTÁTE NA DONALDA TRUMPA  A REAKCIE SLOVENSKÝCH A SVETOVÝCH LÍDROV!

Republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump prežil pokus o atentát na predvolebnom zhromaždení v Pensylvánii. Bol postrelený do hornej časti ucha a po lekárskom ošetrení by mal byť v poriadku. Strelec je mŕtvy. Tajná služba uviedla, že pri streľbe zahynul jeden divák a ďalší dvaja ľudia utrpeli kritické zranenia. Incident bol od prvých okamihov široko komentovaný. Objavil sa portrét pravdepodobného strelca. Účastník Trumpovho zhromaždenia povedal BBC, že upozornil políciu a tajnú službu na podozrivého so zbraňou, ale údajne ho ignorovali. Miliardár Elon Musk nešetril kritikou šéfky tajnej služby Kimberly Cheatleovej.

12:20 Volodymyr Zelenskyj, ktorý má napätý vzťah s Trumpom, bol "šokovaný", keď sa dozvedel o streľbe: "Takéto násilie nemá žiadnu legitimitu ani miesto nikde na svete. Násilie nesmie nikdy zvíťaziť," napísal Volodymyr Zelenskyj.

12:20 Brit Keir Starmer v nedeľu povedal, že je "šokovaný šokujúcimi scénami na zhromaždení". "Politické násilie nemá v našej spoločnosti miesto v žiadnej forme," povedal premiér.

12:20 Nemecký kancelár Olaf Scholz povedal: "Útok na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa je opovrhnutiahodný. Želám mu skoré uzdravenie. Moje myšlienky sú aj s ľuďmi postihnutými útokom. Takéto násilné činy ohrozujú demokraciu."

12:20 Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci Josep Borrell útok odsúdil:"Opäť sme svedkami neprijateľných násilných činov proti politickým predstaviteľom," povedal. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová bola streľbou "hlboko šokovaná".

12:20 Rusko v súvislosti s atentátom na D. Trumpa v nedeľu vyzvalo Spojené štáty, aby "zvážili dôsledky svojej nenávistnej politiky".

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová bodla Washington vyhlásením, že americká administratíva by mala míňať na americké presadzovanie práva a nie posielať pomoc Ukrajine.

12:11 Talianska premiérka Giorgia Meloniová "vyjadrila súcit s Trumpom a francúzsky prezident Emmanuel Macron mu zaželal rýchle uzdravenie" a streľbu označila za "tragédiu pre naše demokracie". "Francúzsko zdieľa šok a rozhorčenie amerického ľudu," napísal Macron v príspevku na X.

12:09 Predseda SaS Branislav Gröhling odsúdil streľbu na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa

Zdôraznil, že násilie nesmie ovládnuť našu spoločnosť a myslenie.
"Ostro odsudzujem útok na Donalda Trumpa. S protivníkom môžeme súperiť v názoroch či riešeniach, nikdy však nemôže zvíťaziť násilie. Násilie nesmie ovládnuť našu spoločnosť a myslenie. O to viac by si práve politici mali dávať pozor na útočnú rétoriku a vyhnúť sa nenávistným prejavom či podnecovaniu k agresivite," napísal šéf SaS na sociálnej sieti.

12:03  Podporu Trumpovi vyjadril aj britský poslanec Nigel Farage, líder Reformnej britskej strany a blízky spojenec Trumpa

Mainstreamové médiá šírili nenávisť voči môjmu priateľovi Donaldovi Trumpovi. Dúfam, že sú na seba hrdí. Nechutní ľudia" Farage tiež upozornil na farizejský spôsob, akým ľavicovo-liberálne médiá prvýkrát informovali o tom, čo sa stalo.

10:57 NRSR: P. Žiga odsúdil útok na D. Trumpa, varuje pred zľahčovaním tohto činu

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Žiga (Hlas-SD), poverený jej vedením, dôrazne odsúdil atentát na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. TASR o tom informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR. Varuje pred zľahčovaním tohto činu.
"Ozbrojený útok na Donalda Trumpa na predvolebnom mítingu je desivý útok na podstatu demokracie a slobodnú politickú súťaž. Verím, že sa tento odsúdeniahodný zločin dôsledne vyšetrí a nebude sa opakovať. Rovnako dôrazne varujem pred akýmkoľvek zľahčovaním a bagatelizovaním tohto hrozného činu," vyhlásil podpredseda NR SR.
Nedávna podobná smutná skúsenosť na Slovensku poukázala podľa neho na rozdelenú spoločnosť, potrebu hlbokej sebareflexie celej spoločnosti a zastavenie šírenia nenávisti.

10:35 M. Majerský je zdesený z nárastu politickej nenávisti v demokratickom svete

Predseda KDH Milan Majerský je zdesený z nárastu politickej nenávisti v demokratickom svete. Vyzýva na jej zastavenie. Uviedol to na sociálnej sieti.

"Vyslovujem prosbu, aby sme sa vrátili k pokojnému hľadaniu spoločného dobra, kde má prevážiť sila argumentov a nie zbraní a násilia. Prajem Donaldovi Trumpovi a ďalším zraneným skoré uzdravenie a úprimnú sústrasť pozostalým," napísal predseda kresťanských demokratov.

10:30 M. Šimečka: Násilie nemá mať miesto v demokratickej politike

Násilie nemá mať miesto v demokratickej politike. Zdôraznil to predseda Progresívneho Slovenska (PS) a podpredseda Národnej rady SR Michal Šimečka v reakcii na atentát na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.

"Násilie v demokratickej politike nemá mať miesto. Voči nikomu, ani voči tým, ktorí sami šíria nenávisť. Nikto, ani Robert Fico či Donald Trump si nezaslúžia, aby na nich pre ich politické kroky a názory strieľali," uviedol v stanovisku PS Šimečka. Tieto incidenty treba podľa neho jednoznačne odsúdiť. "Zároveň však nesmú byť zámienkou na zneužitie moci, ani na boj proti základným hodnotám demokracie," doplnil.

10:00 Premiér Fico reaguje na atentát na Trumpa: Scenár ako cez kopirák

"Keby útočník na D. Trumpa vedel po slovensky, stačilo by mu prečítať denník N, Sme alebo Aktuality, aby dostal chuť “urobiť poriadok” s neposlušným bývalým prezidentom USA. Scenár ako cez kopirák. Politickí oponenti D. Trumpa sa ho pokúšajú zatvoriť a keď im to nevychádza, tak toľko štvú verejnosť, až nejaký úbožiak zoberie zbraň. A teraz budeme svedkami rečí o potrebe zmierenia, ukľudnenia a odpustenia…," uviedol Fico.

Premiér Fico reaguje na atentát na Trumpa: Scenár ako cez kopirák
Premiér Slovenkej republiky Robert Fico (SMER - SSD) reaguje na atentát na Donalda Trumpa. Spomenul aj médiá, bývalý mainstream. "Scenár ako cez kopirák," píše na sociálnej sieti Robert Fico, ktorého reakciu preberáme v plnom znení "Keby útočník... Čítať ďalej
14 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

09:30 Federální úrad prr vyšetrovanie (FBI) identifikoval strelca, ktorý sa pokusil o atentát na Donalda Trumpa na jeho predvolebnom mítingu v Butleru v Pensylvánii. Ide o 20 ročného Thomase Mathewa Crookse. (Foto nižšie)

09:40 Viktor Orbán, premiér Maďarska reagoval na sociálnej sieti X

"Moje myšlienky a modlitby sú v týchto čienych hodinách s prezidentom Trumpom," napísal Orbán.

09:32 Útok na Trumpa: Minister vnútra varuje pred zánikom demokracie!

"Streľba na Trumpa je ďalšou výstrahou pre demokraciu," uviedol minister hneď v úvode svojho príspevku. Zdôraznil, že podstatou demokracie je rozhodovanie ľudí vo volebných miestnostiach, nie násilné riešenie politických sporov na uliciach. Šutaj Eštok varoval, že ak sa politické nezhody začnú riešiť fyzickou likvidáciou oponentov namiesto demokratického súboja, znamená to koniec demokracie a začiatok éry násilia.

Viac v článku:

Útok na Trumpa: Minister vnútra varuje pred zánikom demokracie!
Slovenský minister vnútra Matúš Šutaj Eštok sa razantne vyjadril k incidentu, pri ktorom došlo k streľbe na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Vo svojom príspevku na sociálnej sieti minister dôrazne odsúdil tento čin a upozornil na... Čítať ďalej
14 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

09:03 Juraj Blanár, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky

Slovenská republika odsudzuje útok na kandidáta na amerického prezidenta.

V žiadnej politickej diskusii, za žiadnych okolností nie je možné riešiť nesúhlas s iným názorom atentátom. Násilie nie je riešením politického nesúhlasu, ale útokom na základné princípy demokracie. Po skúsenostiach s atentátom na predsedu vlády SR Roberta Fica o to dôraznejšie odmietame akékoľvek schvaľovanie či nabádanie k takýmto činom.

Prajeme skoré uzdravenie D. Trumpovi.

08:30 Ministerka kultúry Martina Šimkovičová vo svojom najnovšom príspevku na sociálnych sieťach naznačuje, že nedávne útoky na významných politikov nie sú náhodné, ale súčasťou väčšieho globálneho trendu.

"Svet sa mení a tento proces je nezastaviteľný," tvrdí ministerka. Podľa nej sú tieto atentáty len vrcholom ľadovca v boji o moc. Šimkovičová naznačuje, že tí, ktorí sú momentálne pri moci, sa ju snažia udržať za každú cenu, dokonca aj za cenu ľudských životov.

Ministerka kultúry vidí spojitosť medzi atentátmi na Trumpa a Fica!
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová vo svojom najnovšom príspevku na sociálnych sieťach naznačuje, že nedávne útoky na významných politikov nie sú náhodné, ale súčasťou väčšieho globálneho trendu. Nočná hrôza ministerky Šimkovičová opisuje,... Čítať ďalej
14 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

07:45 Prezident Slovenkej republiky Peter Pellegrini reaguje na atentát na Donalda Trumpa

Reakciu Petre Pellegriniho, ktorá bola zverejnená na sociálnej sieti prinášame v plnom znení:

Dôrazne odsudzujem streľbu na Donalda Trumpa počas jeho kampane a som hlboko znepokojený prerastaním násilia do politiky na celom svete. O svojom prezidentovi majú občania Spojených štátov, ale aj všetkých ďalších demokratických krajín sveta rozhodnúť vo volebných miestnostiach, a nie streľbou na uliciach.

Použitie násilia pri presadzovaní svojho politického názoru musí byť vždy čo najdôraznejšie odsúdené a vinníci spravodlivo potrestaní, aby ľudia nestrácali dôveru v demokraciu a demokratické štátne inštitúcie a nezačali brať "spravodlivosť" do vlastných rúk.

07:30 TRUMP PREHOVORIL PO ATENTÁTE! TAKTO REAGOVAL JOE BIDEN

Došlo k pokusu o atentát na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. 45. prezident Spojených štátov bol postrelený v oblasti hlavy. Podľa tajných služieb bol eskortovaný do bezpečia, incident sa teraz vyšetruje. Útočníka zastrelili, informovala agentúra Associated Press o 1:32 SEČ.Bývalý prezident reagoval podľa portálu Mandiner na udalosti na sociálnej sieti.

Reagoval aj americký prezident Joe Biden.

Viac v článku:

TRUMP PREHOVORIL PO ATENTÁTE! TAKTO REAGOVAL JOE BIDEN
Došlo k pokusu o atentát na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. 45. prezident Spojených štátov bol postrelený v oblasti hlavy. Podľa tajných služieb bol eskortovaný do bezpečia, incident sa teraz vyšetruje. Útočníka zastrelili,... Čítať ďalej
14 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

Len niekoľko hodín po pokuse o atentát na Donalda Trumpa na jeho zhromaždení v Pensylvánii zaplavujú sociálne siete nové informácie

Open source OSINTdefender zverejnil fotografiu údajného strelca. Je to mladší muž s dlhými blond vlasmi. Bezpečnostná služba to odstránila, píšu české Parlamentní listy.

Greg Smith, účastník Trumpovho zhromaždenia a svedok incidentu, povedal BBC, že videl muža na streche so zbraňou niekoľko minút pred streľbou. Ukázal ho polícii a v tej chvíli, povedal, sa čudoval, prečo Trump stále hovorí, prečo ho nezobrali z pódia. Potom zazneli výstrely.

"Všimli sme si, že chlapík sa plazí na streche budovy vedľa nás, asi 50 metrov od nás," povedal a dodal, že on a ostatní okolo neho videli muža s puškou.

"Ukázali sme na neho, ale polícia bežala dole schodmi. Hej, človeče, na streche je chlapík so zbraňou... Ale polícia nevedela, čo sa deje," povedal pre BBC.

Smith sa údajne snažil upozorniť bezpečnostnú službu viac ako tri minúty, pretože si myslel, že ho nemôžu vidieť kvôli sklonu strechy.

"Prečo nie sú z tajnej služby na všetkých týchto strechách?" spýtal sa. "Nie je to tu veľké. Bezpečnostné zlyhanie, 100% bezpečnostné zlyhanie."

Dodal, že neskôr videl, ako agenti strelca zabili: "Vyliezli na strechu, namierili na neho zbraň a uistili sa, že je mŕtvy. Bol mŕtvy a to bolo všetko – bol koniec."

Musk ukazuje na šéfa tajnej služby

Miliardár Elon Musk, ktorý v posledných dňoch významne prispel na kampaň Donalda Trumpa, reagoval na krátku biografiu šéfky tajnej služby Kimberly Cheatleovej, ktorá sa začala zdieľať na sociálnej sieti X, ktorá bola pred dvoma rokmi vymenovaná do funkcie riaditeľa kancelárie. Predtým však pracovala ako šéfka bezpečnosti v nadnárodnej spoločnosti PepsiCo. Zaoberala sa výrobou a predajom nápojov a potravín.

"Takže predtým, ako dostala za úlohu chrániť prezidenta, strážila vrecká lupienkov," povedal Musk.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik