A festival pokračuje - minimálne svätorečením
15 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Viete si predstaviť, že by sa podobná situácia, ako v piatok, 12. júla na Pohode, stala na nejakom z množstva iných festivalov, či už folklórnych, alebo kresťansky zameraných? V ktorejsi diskusii sa mihol názor, že „Pohoda je kult a na tie sa nesiaha. Tie sa vzývajú“. A presne podľa tohto názoru z diskusie sa vyjadrili aj mnohé populárne osobnosti, ktoré by inak žiadali vyvodenie zodpovednosti. Naopak – samá chvála.

Dorota Nvotová, Fero Joke, Veronika Cifrová Ostrihoňová, Kristína Tormová, ale aj Mária Kolíková sa zhodli na tom, že Festival Pohoda je skvelý a nejaká búrka, ktorá napríklad Cifrovcov od účasti na festivale odradila, bola podľa Márie Kolíkovej mimoriadna.

Ešteže nie o zodpovednosti

„Pohoda musí prežiť. V časoch neslobodných médií, nedemokratickej vlády a hlúpych konšpirátorov na ministerstvách, ju potrebujeme viac ako kedykoľvek predtým. Je to ostrov slobody, pravdy, ľudskosti a inteligencie. A takých potrebujeme čo najviac,“ vychvaľuje festival politička a hudobníčka Dorota Nvotová na Facebooku.

Festival "politickej piesne" sa zas raz "úspešne" skončil
Informácia pre "dnešných" pohoďákov - Festival politickej piesne Sokolov bol venovaný komunisticky orientovaným politicky angažovaným piesňam a besedám a konal sa každoročne v rokoch 1973 až 1988 v meste Sokolov. Vznikol podľa východonemeckého... Čítať ďalej
13 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Ušľachtilý komik Fero Joke

„Pohoda festival je pre mňa ostrov slobody, rešpektu a zábavy. Chcem poďakovať organizátorom a organizátorkám za ich ťažkú prácu počas celého roka. Robíte to skvele! Teším sa opäť o rok, avšak verím, že si  Majinu šláger bombu ďobneme aj skôr. Rád by som ešte napísal, že sa vzdávam svojho honoráru a nie pre to aby som sa pochválil, ale preto, aby som k tomu tiež inšpiroval ďalších, ktorým to ich situácia dovoľuje. Sme s vami,“ napísal na Facebooku komik, známy ako Fero Joke.

Facebook / Fero Joke

Rozumné rozhodnutie europoslankyne

Na festival politickej piesne Pohoda sa chystala aj Veronika Cifrová Ostrihoňová. Tá však svoju účasť prehodnotila, keďže sa ešte pred vstupom dozvedeli o búrke. Popriala všetkým poškodeným, aby sa čo najskôr dali do poriadku.

„Pohoda je špeciálne miesto, kde panuje veľká spolupatričnosť a ľudskosť, čo sa ukázalo aj v tejto ťažkej situácii. Ľudia si navzájom pomáhali a ponúkali pomoc, dobrovoľníci a dobrovoľníčky boli perfektní a smerom k organizátorom som namiesto planej kritiky zachytila najmä vrúcne slová podpory. Veľmi si prajem, aby tento ťažký úder Pohoda ustála. Zaslúži si zvládnuť to. Máme Ťa radi, Pohoda festival,“ napísala na Instagrame.

Pohoda predsa nie je festival

„Od piatku máme na Slovensku množstvo nových odborníkov a odborníčok na meteorológiu, stavanie festivalových stanov a organizáciu festivalu. Pohoda nie je festival, je to komunita, je to svet kde sa ľudia namiesto toho, aby sa ukryli pred šialenou búrkou, pomáhajú iným, chránia slabších. Sú to tri dni tolerancie a spájania neznámych ľudí…,“ napísala Kristína Tormová.

A takto ľudia reagujú na Pohodu
Keď som neskoro večer zachytila správu, že na Pohode vyčíňala búrka, prvé mi preblesklo hlavou, či tam bola aj Zuzka. Lebo bez nej by to nebolo ono. Priznám sa, že o Pohodu sa nezaujímam. Ale to, čo sa tam stalo pred pár rokmi i teraz, je mi ... Čítať ďalej
13 | 07 | 2024 | Mária Škultétyová

Kolíkovci už majú lištky na budúci rok

„Pohoda je mimoriadna spoločenská udalosť. Tento rok sme išli celá rodina, zobrali sme karavan a užívali sme si ju od štvrtka. Mimoriadna prírodná udalosť zasiahla a festival mimoriadne ukončila. …Naša staršia dcéra, má len dvanásť, bola prvýkrát na Pohode. Pohoda ju uniesla všetkým, čo prináša. Jej asi najviac symbolizuje slobodu a k tej si aj vybrala mikinu v stánku pre Ukrajinu. …Aby nám neostalo smutno, zakúpili sme si hneď lístky na Pohodu na ďalší rok a už teraz sa veľmi tešíme ako budeme v pohode na najbližšej Pohode,“ napísala bývalá ministerka spravodlivosti o účasti na Pohode a pripojila aj foto.

Festival predčasne skončil, začalo sa vyšetrovanie 

Hlavný lekár festivalu Jaroslav Vidan potvrdil, že z 29 zranených mal jeden pacient stredne ťažké zranenie - zlomeninu bedrového kĺbu. Ostatné zranenia boli našťastie len ľahšieho charakteru. Štyria pacienti boli prevezení do nemocnice v Považskej Bystrici, zvyšných 25 ošetrili v trenčianskej nemocnici.

Polícia už začala trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia. Do vyšetrovania bol pribratý aj Ústav súdneho inžinierstva zo Žiliny. Celý areál festivalu je momentálne uzavretý a prebieha tam dôkladné skúmanie okolností nešťastia. 

A je po Pohode: 29 zranených, festival ukončený, začína sa vyšetrovanie
Obľúbený hudobný festival Pohoda v Trenčíne zažil v piatok večer šokujúcu udalosť, ktorá predčasne ukončila celé podujatie. Silná veterná smršť spôsobila pád veľkého stanu, čo viedlo k zraneniu 29 osôb. Organizátori, polícia a mesto teraz čelia... Čítať ďalej
13 | 07 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik