Zvrat v talianskych školách: Mobily končia v koši!
15 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

Talianske ministerstvo školstva šokuje radikálnym krokom, ktorý zmení život študentov od základov. Pripravte sa na návrat do minulosti, keď papier a pero boli kráľmi triedy! Informuje o tom na svojich stránkach agentúra DPA.

Mobily idú do vyhnanstva

V revolučnom opatrení talianske školy úplne zakazujú používanie mobilných telefónov v triedach. Minister školstva Giuseppe Valditara razantne vyhlásil: "Dobrá výučba sa nemôže robiť cez mobil od škôlky až po strednú školu.           " Jedinou výnimkou budú tablety, ktoré môžu povoliť učitelia pre vzdelávacie účely.

Návrat papierových zápisníkov

Akoby zákaz mobilov nestačil, ministerstvo presadzuje návrat k tradičným papierovým zápisníkom. "Musíme naše deti znovu privyknúť na ceruzku a papier," zdôraznil minister Valditara. Študenti si tak budú zapisovať domáce úlohy a povinnosti po starom, bez digitálnych vymožeností.

Rodičia tlieskajú, technológie však nekončia

Talianske združenie rodičov Moige zmeny víta s nadšením. "Školy musia technológie využívať rozumne," tvrdia. Zaujímavosťou je, že minister zároveň ohlásil pilotný projekt využívania umelej inteligencie v školstve. Cieľom je znížiť administratívnu záťaž učiteľov.

Trend sa šíri Európou

Taliansko nie je samo - podobné obmedzenia mobilov v školách zaviedli aj Francúzsko, Španielsko či Holandsko. Zdá sa, že éra neobmedzeného používania smartfónov v triedach sa pomaly, ale isto končí.

Nová školská realita v Taliansku bude pre mnohých šokom. Otázkou zostáva, či sa mladá generácia dokáže prispôsobiť životu bez mobilov v rukách počas vyučovania. 

Európska komisia poslala Muskovi tajnú ponuku. Zverejnil ju!
Sociálna sieť X (predtým Twitter) dostala podľa jej majiteľa Elona Muska od Európskej komisie "nezákonnú tajnú ponuku". Muska vyzvali, aby tajne zaviedol cenzúru výmenou za záruky, že nedostane pokutu. "Ostatné platformy túto dohodu prijali. X to... Čítať ďalej
13 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik