Za apríl, máj a jún prišlo na našich cestách o život 15 motorkárov
13 | 07 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Za posledné tri mesiace, teda v apríli, máji a júni, prišlo o život na slovenských cestách 15 motorkárov. Upozorňuje na to Prezídium Policajného zboru (PZ). Apeluje na rešpektovanie dopravných predpisov a bezpečnú a ohľaduplnú jazdu.
       

"Napriek opakovanému varovaniu a upozorneniu na konkrétne prípady tragických dopravných udalostí eviduje polícia za posledné tri mesiace (apríl, máj a jún tohto roka) 310 dopravných nehôd s účasťou vodiča motocykla. Pri týchto dopravných nehodách bolo usmrtených 15 účastníkov, 59 bolo ťažko zranených a 217 ľahko," uviedla v stanovisku hovorkyňa Prezídia PZ Zuzana Hrabovská.
        

Najčastejšou príčinou nehôd bolo neprispôsobenie jazdy svojim schopnostiam, stavu a povahe vozovky a poveternostným podmienkam. "Treba si napríklad uvedomiť, že motorka dokáže síce zrýchliť na vysokú neprimeranú rýchlosť v krátkom čase, no brzdenie si vyžaduje väčší časový interval a rýchle vyhodnotenie vzniknutej situácie s duchaprítomnou reakciou," dodala hovorkyňa.
       

Polícia upozorňuje motorkárov, aby v obci pri jazde na motocykli dbali napríklad na zvýšenú opatrnosť pred križovatkami. Pri výlete mimo obce treba predchádzať len v úsekoch, kde je to dovolené a najmä bezpečné. "Nervozitu z kolóny alebo netrpezlivosť čakať na zelený signál na svetelnej signalizácii si v žiadnom prípade neuľahčujte predchádzaním iných vozidiel sprava a 'nekľučkujte' medzi nimi," odkazuje Hrabovská.
        

Motocyklisti sa nemajú pretekať, musia dodržiavať povolenú rýchlosť. "Vyvarujte sa rýchlej jazde v ostrých zákrutách a serpentínach," dodala hovorkyňa s tým, že počas jazdy treba používať riadne upevnenú ochrannú prilbu a ochranný odev.

HZS: Pád zo steny Dvojitej veže neprežil poľský horolezec
Pád zo steny Dvojitej veže vo Vysokých Tatrách v sobotu neprežil poľský horolezec. Horská záchranná služba (HZS) informovala, že oznámenie o jeho páde prijalo operačné stredisko tiesňového volania napoludnie od náhodných svedkov. Krátko... Čítať ďalej
13 | 07 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik