Každá štvrtá rodina na Slovensku je neúplná, dominujú osamelé matky
13 | 07 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

V neúplných rodinách na Slovensku žije viac ako 860.000 ľudí. Tvoria pritom 357.000 rodín, je to asi štvrtina všetkých rodín na Slovensku. Až 86 percent pritom tvoria rodiny s osamelou matkou. TASR o tom informovala hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov Štatistického úradu (ŠÚ) SR Jasmína Stauder.


Neúplné rodiny s osamelými matkami vznikajú najmä rozvodom páru alebo ovdovením matky. Približne štvrtina rodín s osamelou matkou ako neúplná už vznikne. "Matky mladšie ako 39 rokov sú najčastejšie slobodné, od 40 do 59 rokov rozvedené a nad 60 rokov už dominujú ovdovelé," povedala Stauder.


Rodiny osamelých matiek žijú viac v mestách (56 percent). Osamelí rodičia tiež vo väčšine prípadov vychovávajú jedno dieťa (64 percent). Asi štvrtina prípadov je s dvomi deťmi. Ostatní rodičia majú tri a viac detí.

 

Osamelé matky podľa štatistík prenášajú národnosť na svoje deti. "Obzvlášť to platí v prípade, ak je matkou Slovenka. Iba 1,3 percenta detí do 15 rokov, ktoré majú matku Slovenku, má deklarovanú odlišnú etnicitu, pravdepodobne po otcovi, s ktorým nežijú," doplnila hovorkyňa. Tento trend je slabší v prípadoch, keď je matkou žena s maďarskou alebo rómskou národnosťou. Desať percent detí týchto žien má slovenskú národnosť.


Odklon od trendu je ešte silnejší pri skupine žien s rusínskou národnosťou. Takmer 35 percent detí osamelých matiek s touto národnosťou má podľa štatistického úradu národnosť slovenskú.

ŠOKUJÚCI KONIEC POHODY: Búrka spustošila festival, 14 ľudí skončilo v nemocnici! (AKTUALIZOVANÉ)
Záchranári ošetrili po piatkovej (12. 7.) intenzívnej búrke a páde stanu na festivale Pohoda v Trenčíne 15 prevažne ľahšie zranených osôb vo veku 19 až 49 rokov, z toho boli dvaja cudzinci. Následne 14 z nich transportovali do nemocníc v Trenčíne a... Čítať ďalej
13 | 07 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik