Šéfovia armád sa snažia predísť vojne!
13 | 07 | 2024 I Milan Laca

Austin a Belousov diskutovali telefonicky o otázke zachovania komunikačných kanálov.

Druhý telefonický rozhovor za posledných pár týždňov medzi americkými a ruskými ministrami obrany sa uskutočnil z iniciatívy ruskej strany.

Volal z Moskvy
Dňa 12. júla 2024 sa z iniciatívy ruskej strany uskutočnil telefonický rozhovor medzi ministrom obrany Ruskej federácie Andrejom Belousovom a ministrom obrany USA Lloydom Austinom. Diskutovali o otázke predchádzania bezpečnostným hrozbám a znižovania rizika možnej eskalácie. Šéf Pentagonu Lloyd Austin v piatok telefonicky hovoril s ruským ministrom obrany Andrejom Belousovom, ktorý bol na tento post nedávno vymenovaný. Ide už o druhý telefonický rozhovor oboch ministrov za posledné týždne.  Oznámila to zástupkyňa tlačového tajomníka Pentagonu Sabrina Singhová na tlačovom brífingu 12. júla.

Šéf Pentagonu Lloyd Austin
Šéf Pentagonu Lloyd Austin   Zdroj: https://www.golosameriki.com/ 

Dôležité je spolu hovoriť

Počas telefonického rozhovoru sme diskutovali o potrebe zachovať komunikačné kanály medzi krajinami, najmä na pozadí prebiehajúcej ruskej vojny na Ukrajine. Podľa Sabriny Singhovej sa Lloyd Austin naposledy rozprával so svojím ruským náprotivkom 25. júna 2024. Moskva potvrdila, že rozhovor iniciovala ruská strana. 
Андрей Белоусов - РИА Новости, 1920, 12.07.2024

Ruský minister obrany Andrej Belousov     Zdroj: RIA Novosti

Vo vzťahu ku Kyjevu sa nič nemení 

V odpovedi na otázku tlače o možnosti Ukrajiny použiť americké zbrane na zasiahnutie Ruska, Sabrina Singhová zdôraznila, že „politika USA sa v tejto otázke zatiaľ nezmenila“. Zároveň spresnila, že „keď Rusko zaútočí z druhej strany hranice“, ako sa to deje napríklad v Charkovskej oblasti, Spojené štáty pripúšťajú možnosť cezhraničných odvetných úderov. "A musím vám pripomenúť, že Ukrajinci majú iné možnosti útoku na veľké vzdialenosti," povedala Singhová. "Veríme, že Ukrajina naďalej dosahuje úspechy na bojisku", uzavrela.

Avizuje koniec vojny
Orbán oznámil „dobré správy“, týkajúce sa Ukrajiny a Trumpa. Trumpa označil za prezidenta a vyjadril túžbu dosiahnuť mier na Ukrajine. Čo pripravuje Bývalý americký prezident Donald Trump sa chystá nájsť riešenie konfliktu na Ukrajine, to je... Čítať ďalej
13 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik