Pakt hrôzy: Putin a Kim Čong-un kujú plány na novú svetovú vojnu
13 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

Nedávna dohoda medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a severokórejským vodcom Kim Čong-unom vyvoláva vážne obavy v medzinárodnom spoločenstve. Tento pakt medzi dvoma brutálnymi diktátormi môže mať ďalekosiahle dôsledky pre svetovú bezpečnosť, uvádza portál National interest.

 

Zákulisie nebezpečnej dohody

V tieni mrazivého zbližovania ambícií a autoritárstva si 19. júna 2023 v penzióne Kumsusan v Pchjongjangu podali ruky dvaja z najbrutálnejších svetových diktátorov. Ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un podpísali "Komplexnú dohodu o strategickom partnerstve", ktorá signalizuje hlboký posun v globálnych alianciách.

Putin označil túto dohodu za základný kameň svojej stratégie vytvoriť zo Severnej Kórey východnú základňu a muničný sklad pre ruské sily bojujúce na Ukrajine. Dohoda zahŕňa vzájomnú pomoc v prípade agresie voči jednej zo strán, možnú vojensko-technickú spoluprácu, podporu severokórejského jadrového programu a potenciálnu pomoc pri modernizácii severokórejského obranného priemyslu.

Rusko môže poskytnúť Severnej Kórei pokročilé vojenské technológie vrátane hypersonických rakiet, prieskumných satelitov, ponoriek s jadrovým pohonom a miniaturizovaných jadrových hlavíc. Táto spolupráca by mohla výrazne posilniť vojenské kapacity Severnej Kórey a zároveň poskytnúť Rusku spoľahlivého spojenca v regióne.

Ekonomická spolupráca

Okrem vojenskej spolupráce sa rokovania pravdepodobne týkali aj ekonomických otázok. Medzi diskutovanými témami boli pravdepodobne dodávky nafty a benzínu do Severnej Kórey, potravinová pomoc, podpora výstavby jadrových elektrární a výstavba cestného mosta cez rieku Tumen pre uľahčenie obchodu. Tieto ekonomické väzby by mohli pomôcť Severnej Kórei zmierniť medzinárodné sankcie a posilniť jej hospodárstvo.

Hrozba globálneho konfliktu

Toto spojenectvo predstavuje bezprecedentnú hrozbu pre medzinárodný mier. Existuje reálne riziko priameho zapojenia Severnej Kórey do vojny na Ukrajine, čo by mohlo viesť k eskalácii konfliktu do nepredstaviteľných rozmerov. Zároveň sa zvyšuje nebezpečenstvo pre Južnú Kóreu a celý región východnej Ázie, keďže Kim Čong-un môže cítiť väčšiu oporu v Rusku.

Najdesivejším scenárom je možnosť použitia jadrových zbraní, čo by mohlo vyvolať globálny konflikt s katastrofálnymi následkami pre celé ľudstvo.

Výzva pre medzinárodné spoločenstvo

Medzinárodné spoločenstvo stojí pred kritickou výzvou: Ako zastaviť Putina a Kim Čong-una, ktorých ambície ohrozujú svetový mier? Je nevyhnutné prijať okamžité a rozhodné opatrenia na zabránenie ďalšej eskalácii napätia. Od sprísnenia sankcií až po intenzívne diplomatické úsilie - všetky možnosti musia byť na stole.

Bez jednotnej a ráznej reakcie svetových mocností hrozí, že sa ocitneme na prahu ďalšej svetovej vojny. Je čas konať, kým nie je príliš neskoro.

Orbán na muške! Brusel ide po ňom
Predstavitelia EÚ sa hnevajú na Orbánovu renegátsku diplomatickú misiu za Putinom. Brusel teraz plánuje obmedziť sebavyhláseného prezidenta Európy. "Výlety" Odkedy sa Budapešť minulý týždeň ujala rotujúceho predsedníctva EÚ, maďarský líder... Čítať ďalej
11 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik