Nad najmocnejším mužom sa zmráka?
14 | 07 | 2024 I Milan Laca

Bidenove chyby tlačia šokovaných amerických spojencov smerom k Trumpovi 

Západní diplomati sú v súkromí zdesení prezidentovými verejnými prešľapmi a pred novembrovými voľbami pracujú na nadviazaní kontaktov s Trumpovým tímom, píše denník Politico.

Prichádza obrat?

Pre niektorých spojencov Ameriky je čas staviť na toho druhého.  Európski diplomati a úradníci opísali svoj šok z pochybných verejných vystúpení prezidenta Joea Bidena a odhalili, že už začali oslovovať Donalda Trumpa.  Vzhľadom na klesajúce čísla v prieskumoch je Biden pod rastúcim tlakom svojich vlastných priaznivcov,  aby ustúpil v prospech mladšieho kandidáta, akým je viceprezidentka Kamala Harrisová, ktorý sa postaví proti Trumpovi v novembrových prezidentských voľbách. 

Šéfovia armád sa snažia predísť vojne!
Austin a Belousov diskutovali telefonicky o otázke zachovania komunikačných kanálov. Druhý telefonický rozhovor za posledných pár týždňov medzi americkými a ruskými ministrami obrany sa uskutočnil z iniciatívy ruskej strany. Volal z Moskvy Dňa... Čítať ďalej
13 | 07 | 2024 | Milan Laca

Prešľapy

Po prvé, došlo k Bidenovmu zakopnutiu v prezidentskej televíznej diskusii  minulý mesiac, v ktorej stratil svoj myšlienkový pochod, čo spustilo vlnu hľadania duše medzi demokratmi a ďalšími, ktorí sa obávajú toho, čo prinesie nový Trumpov mandát.  Potom prišla Bidenova dlhá tlačová konferencia na záver summitu NATO vo Washingtone, počas ktorej tvrdil, že je dostatočne fit na to, aby si odsedel ďalšie funkčné obdobie a je najlepším človekom na porazenie Trumpa. Keď Biden predstavil ukrajinského vodcu Volodymyra Zelenského ako „prezidenta Putina“, Európania v miestnosti počuteľne zalapali po dychu.  „Európski lídri na pódiu stuhli, hoci robili všetko pre to, aby sa usmievali a tlieskali. Nikto to potom s tímom Bidena nespomenul."

Prehadzujú výhybku...

Vysoký európsky diplomat povedal, že kolegovia boli celé mesiace zaneprázdnení oslovovaním tých, ktorí sa pravdepodobne pridajú k Trumpovmu tímu – organizovali stretnutia, zúčastňovali sa na rovnakých podujatiach a pozývali Trumpových spojencov na večeru. Ďalší diplomat povedal, že Trumpova propagácia sa zrýchlila a predchádzala Bidenovým najnovším prešľapom. "Trvá to už viac ako rok". Kľúčoví európski predstavitelia oslovujú konzervatívne think-tanky, aby posolstvo o Ukrajine dostali k publiku, ktoré podporuje Trumpa. 

Summit tiež nevyšiel

Summit NATO bol prvým stretnutím Bidena a nového britského premiéra Keira Starmera s cieľom opätovne potvrdiť takzvaný „špeciálny vzťah“ medzi Spojeným kráľovstvom a Spojenými štátmi. Dokonca aj Briti boli šokovaní a zdesení prezidentovou zjavnou krehkosťou. "Je to šialené," povedal jeden britský predstaviteľ a vyjadril svoj osobný názor. „ ... stáva sa to smiešny po celom svete.“

Diplomatické zákulisie 

Karen Pierceová, britská veľvyslankyňa vo Washingtone, viedla osvetové úsilie s členmi Trumpovho tímu a vysokými republikánmi MAGA. Veľvyslanectvo bolo sprostredkovateľom medzi oboma hlavnými britskými politickými stranami a osobnosťami, o ktorých sa domnievajú, že sa zúčastnia na potenciálnej druhej Trumpovej administratíve. Vedúci britskí diplomati vo Washingtone sú si teraz istí, že identifikovali správnych republikánskych stratégov a predstaviteľov MAGA na Capitol Hill.

Poplach je aj v Nemecku. 

„Teraz je jasné, že zotrvanie Joea Bidena na svojej kandidatúre Trumpovi len pomôže,“ povedal Roderich Kiesewetter, prominentný kresťanskodemokratický zákonodarca vo Výbore pre zahraničné veci v Berlíne. "Dá sa len dúfať, že demokrati nájdu spôsob, ako sa Joe Biden stiahne a zároveň si zachovajú tvár, a že napríklad Kamala Harrisová sa stane lídrom demokratov", píše Politico.

Pakt hrôzy: Putin a Kim Čong-un kujú plány na novú svetovú vojnu
Nedávna dohoda medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a severokórejským vodcom Kim Čong-unom vyvoláva vážne obavy v medzinárodnom spoločenstve. Tento pakt medzi dvoma brutálnymi diktátormi môže mať ďalekosiahle dôsledky pre svetovú bezpečnosť,... Čítať ďalej
13 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik