Mier a Vojna: Sme na prahu globálneho konfliktu?
13 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

Ján Baránek, renomovaný politológ, vo svojom najnovšom videu "Mier a Vojna" upozorňuje na alarmujúcu situáciu vo svete. Podľa jeho slov sme od konca Karibskej krízy neboli tak blízko k vypuknutiu globálneho konfliktu ako dnes.

Baránek poukazuje na to, že súčasná situácia je oveľa komplikovanejšia než Karibská kríza. Chýba jasne stanovená línia, ktorú by nebolo možné prekročiť, a diplomatické rokovania sú zložitejšie. Naviac, politológ vyjadruje obavy ohľadom vedenia USA, kde podľa jeho slov "vládne dementný starec s najväčšou pravdepodobnosťou s Alzheimerovou chorobou".

Baránkova analýza sa venuje aj potenciálnym hrozbám zo strany Severnej Kórey, ktorá by mohla využiť prípadný konflikt medzi USA a Ruskom na útok voči Južnej Kórei. Baránek zdôrazňuje dôležitosť pripravenosti na možný konflikt a varuje pred podcenením situácie.

Toto zamyslenie nad súčasným stavom medzinárodných vzťahov a potenciálnymi hrozbami pre svetový mier ponúka znepokojivý, ale realistický pohľad na globálnu situáciu a vyzýva k ostražitosti a pripravenosti.

Gyimesi: Ženú nás do vojny a my neprotestujeme
Vo Washingtone prebieha summit NATO, na ktorom svetoví lídri vedú diskusiu o eskalácii vojny či dokonca o priamom zapojení aliancie ako celku do vojny s Ruskom. „A naša delegácia všetky nápady bez výhrad podporuje,“ kritizuje súčasnú vládu bývalý... Čítať ďalej
11 | 07 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik