Hollywood sa obracia proti Bidenovi: Clooney žiada nového kandidáta
14 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

George Clooney, jedna z najväčších hollywoodskych hviezd a dlhoročný podporovateľ Joea Bidena, šokoval politickú scénu, keď vyzval prezidenta, aby odstúpil z kandidatúry na znovuzvolenie. Tento prekvapivý krok prišiel len niekoľko týždňov po tom, čo Clooney organizoval masívnu fundraisingovú akciu pre Bidenovu kampaň, informovala o tom americká CNN.

Šokujúci obrat: Hollywoodska hviezda a dlhoročný Bidenov podporovateľ vyzýva prezidenta odstúpiť

V článku pre New York Times Clooney napísal: "Mám rád Joea Bidena. Ako senátora, viceprezidenta aj prezidenta. Považujem ho za priateľa a verím mu." Napriek tomu dodal, že Biden, ktorého videl na nedávnej fundraisingovej akcii, "nebol tým Joeom Bidenom, ktorého sme poznali".

Clooney poukázal na Bidenov slabý výkon v nedávnej prezidentskej debate na CNN ako dôkaz, že nastal čas na zmenu. "Bol to ten istý muž, ktorého sme všetci videli v debate," napísal herec, čím naznačil, že Bidenove problémy nie sú len dočasné.

Hollywoodska podpora sa rúca

Clooneyho vyjadrenie predstavuje najväčší odklon od Bidena v Hollywoode, ktorý tradične poskytoval Demokratickej strane významnú finančnú a celebritnú podporu. Okrem Clooneyho sa proti Bidenovi obrátili aj ďalšie hollywoodske osobnosti, vrátane Roba Reinera, ktorý tiež vyzval prezidenta na odstúpenie.

Demokrati v panike

Clooneyho článok prichádza v čase, keď rastie nervozita medzi demokratmi ohľadom Bidenovej schopnosti zvíťaziť v nadchádzajúcich voľbách. Najmenej desať členov Kongresu z Demokratickej strany už verejne požiadalo Bidena, aby odstúpil, pričom poukazujú na obavy o jeho vek a mentálnu bystrosť.

Čo bude ďalej?

Bidenova kampaň zatiaľ trvá na tom, že prezident zostane v súboji. Avšak s pribúdajúcimi hlasmi volajúcimi po zmene, vrátane takých vplyvných osobností ako je Clooney, sa zdá, že tlak na Bidena bude len narastať.

Či už sa Biden rozhodne odstúpiť alebo pokračovať, jedno je isté - demokrati čelia vážnej kríze len niekoľko mesiacov pred kľúčovými voľbami. Clooneyho vyjadrenie môže byť začiatkom konca Bidenovej prezidentskej kariéry, alebo katalyzátorom, ktorý prinúti stranu zomknúť sa okolo svojho lídra. V každom prípade, nadchádzajúce týždne budú pre budúcnosť Demokratickej strany kľúčové.

Chceli zabiť Putina
Šéf ukrajinskej rozviedky o pokusoch o atentát na Putina. Ako na to zareagoval Kremeľ? Chceli, ale neúspešne Riaditeľ Hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny Budanov hovoril o pokusoch o atentát na ruského prezidenta... Čítať ďalej
13 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik