Festival "politickej piesne" sa zas raz "úspešne" skončil
13 | 07 | 2024 I Ivan Brožík

Informácia pre "dnešných" pohoďákov - Festival politickej piesne Sokolov bol venovaný komunisticky orientovaným politicky angažovaným piesňam a besedám a konal sa každoročne v rokoch 1973 až 1988 v meste Sokolov. Vznikol podľa východonemeckého vzoru, ktorým bol o štyri roky starší „festival politickej piesne v Berlíne “. Hlavným usporiadateľom bol od druhého ročníka ústredný výbor Socialistického zväzu mládeže . A teraz už k súčasnej "Pohode"

Jej aktuálny ročník sa skončil "iba" dvojciferným počtom zranených účastníkov. Pred pár rokmi tento festival zabíjal. Viem, zarábať treba a treba najmä politicky školiť mužstvo, teda omladinu. Poskytnúť jej "kultúru" v podobe potokov piva, nejakej tej marišky a ideologicky veľmi starostlivo vybratej literatúry, hudby, besied a fantasmagórií o "progresívnej slobode". Samozrejme, umne podprahovo. Ospravedlňujem sa mnohým vystrašeným mamám, ktoré v obave o život svojich detí ťažko prežívali hodiny uplynulej noci a všetkým na Pohode doráňaným želám skoré uzdravenie.

Tak si teraz predstavme

Napríklad to, že by trebárs ľavičiari, pod záštitou strany SMER zorganizovali festival, pozvali si naň okrem hudobníkov, predajcov hamburgerov a piva aj prezidenta, premiéra, (následne menovaní, prosím, neberte osobne), na diskusie na pódiách by vytiahli pánov Chmelára, Blahu, mladého Kaliňáka a z dám trebárs pani Juditu Laššákovú, za vedu pána profesora Staněka, o hudbu by sa staral Elán a trebárs aj Marián Greksa. Už to samo o sebe je nepredstaviteľné, ale rozšírme tú predstavu ešte o krôčik. Nastala by tam taká katastrofa, ako na Pohode, sanitky by odvážali zranených, hasiči by zachraňovali, čo by sa zachrániť dalo (menovaným zdravotníkom a hasičom za akciu v Trenčíne patrí obrovská vďaka).

A v mainstreame by ste na druhý deň nenašli nič. Nikto by nevešal Fica, nikto by nežiadal basu pre organizátorov. No, viem si predstaviť ten mediálny orgazmus v médiách takzvaného hlavného prúdu. Obviňovanie, kritizovanie, bohapusté mudrovanie, súdenie. A Šimečka by možno veľmi proaktívne zorganizoval protesty na námestiach po celom Slovensku.

Nie, po nepohode na Pohode nič také

Všetko OK. festival bol ukončený, záchranári odviezli toľko a toľko ošetrených, brány sa zatvárajú v sobotu o šestnástej. Ani slovko o vine, ani náznak pochybností na organizátorov, nič. A že niekto to asi má na krku, o tom svedčí aj fakt, že kriminálna polícia začala vyšetrovanie pre závažný trestný čin všeobecného ohrozenia.

Podľa mainstreamu však za Pohodu nikto nemôže, vyššia moc. Dokonca ani za reprízu tragédie spred pár rokov nikto nemôže, vyššia moc. Dobre, na tému vinníci a príčiny nech sa vyjadrí kriminálna polícia a následne nezávislý súd. Lebo opakovaná tragédia už nie je nehoda ani náhoda, nesmierne to smrdí šlendriánstvom donedávna ešte nedotknuteľných.

Sabat slniečkarov sa skončil v tme búrky

Sabat, alebo politické školenie mužstva, známe z éry socializmu pod skratkou PŠM. Dokonca, nielen mužstva, ale aj neplnoletých detí. Tak, ako kedysi komunisti v Sokolove, tak teraz progresívne slniečka v Trenčíne a na mnohých ďalších podujatiach po celom Slovensku politicky formujú svoj dorast. Stačí spomenúť lektorov - Čaputová, Kiska, Hríb, Mikloš, o ksichtoch z výkonnej opozičnej politiky, priamo prítomných a juchajúcich  na festivale, ani netreba písať. Zjavne sa na to už ani príroda nevládala iba prizerať.

"Proč bychom se netěšili, když nám pánbůh" Pohodu dá? (Parafráza z Predanej nevesty)

Proste "pohoda" na Pohode. Náklady na zásah zdravotníckeho systému, hasičov, polície, to asi teraz zaplatíme radostne všetci. Tovar, ktorý stánkari nakúpili na celý víkend, asi pôjde na odpis. To tiež "pohoďákov" netrápi. Jediné, čo ich teraz bolí je to, že sa nemohlo uskutočniť nimi tak prepotrebné vymývanie mozgov a politické fanatizovanie, pardon, formovanie progresívneho dorastu.

Hurá na Pohodu 2025!

Šimečku doštípali včely
Aspoň ja si to myslím. S pripuchnutou tvárou vyzerá ako môj sused včelár, keď dostal pár žihadiel. Ibaže on nebol taký jedovatý ako Miško. Dalo sa sním normálne rozprávať. Lenže to s Miškom nejde. Furt len blúzni, hovorí nezmysly ako americký... Čítať ďalej
13 | 07 | 2024 | Mária Škultétyová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik