Európska komisia poslala Muskovi tajnú ponuku. Zverejnil ju!
13 | 07 | 2024 I Gabriela Fedičová

Sociálna sieť X (predtým Twitter) dostala podľa jej majiteľa Elona Muska od Európskej komisie "nezákonnú tajnú ponuku". Muska vyzvali, aby tajne zaviedol cenzúru výmenou za záruky, že nedostane pokutu. "Ostatné platformy túto dohodu prijali. X to neprijal," povedal Musk o údajnej tajnej ponuke po tom, čo Komisia oznámila, že X by mohol čeliť pokute až do výšky 6% svojho celkového globálneho ročného obratu za možné porušenie zákona o digitálnych službách (DSA). "Tešíme sa na verejnú bitku na súde, aby ľudia v Európe poznali pravdu," povedal podľa českých Parlamentních listov Musk o kampani Európskej komisie proti jeho sieti.

Sedem mesiacov po začatí vyšetrovania sociálnej siete amerického podnikateľa a vynálezcu Elona Muska komisia vo svojom predbežnom stanovisku uviedla, že X porušuje zákon o digitálnych službách v oblastiach súvisiacich s transparentnosťou reklamy, prístupom výskumníkov k údajom a zavádzaním používateľov.

"Transparentnosť a zodpovednosť vo vzťahu k moderovaniu obsahu a reklame sú jadrom aktu o digitálnych službách. Na základe hĺbkového vyšetrovania, ktoré okrem iného zahŕňalo analýzu interných dokumentov spoločnosti, rozhovory s odborníkmi, ako aj spoluprácu s národnými koordinátormi digitálnych služieb, komisia vydala predbežné zistenia o nedodržaní troch sťažností," informovala Európska komisia s tým, že jej vadí napríklad modré označenie "overených účtov".

Podľa komisie je to práve modrá "značka začiarknutia" označujúca "overené účty", ktoré možno kúpiť, ktorá nie je v súlade s obchodnou praxou a zavádza používateľov. Keďže ktokoľvek sa môže prihlásiť na prijímanie takéhoto statusu "overené", negatívne to ovplyvňuje schopnosť používateľov slobodne a informovane rozhodovať o pravosti účtov a obsahu, s ktorým interagujú. Existujú dôkazy, že motivovaní zlomyseľní aktéri zneužívajú 'overený účet' na oklamanie používateľov," uviedol Brusel.

Po druhé komisia X vytýka, že "nedodržal požadovanú transparentnosť reklamy tým, že neposkytol spoľahlivý archív reklamy, ktorý by sa dal vyhľadať, ale namiesto toho zaviedol dizajnové prvky a prekážky prístupu, ktoré robia úložisko nevhodným na účely transparentnosti pre používateľov". "Predovšetkým to neumožňuje požadovaný dohľad a výskum vznikajúcich rizík, ktoré predstavuje šírenie online reklamy," povedala.

Po tretie, Európska komisia zažalovala X za údajné "neposkytnutie prístupu výskumníkom k svojim verejným údajom v súlade s podmienkami stanovenými v DSA".

Spoločnosť X zakazuje oprávneným výskumníkom nezávislý prístup k svojim verejným údajom, napríklad prostredníctvom škrabania, ako sa uvádza v jej podmienkach poskytovania služieb. Okrem toho sa zdá, že prax X pri poskytovaní prístupu oprávneným výskumným pracovníkom k svojmu aplikačnému programovaciemu rozhraniu (API) odrádza výskumných pracovníkov od realizácie ich výskumných projektov alebo im nedáva inú možnosť, ako platiť neprimerane vysoké poplatky," dodáva komisia pri zasielaní svojich predbežných zistení X.

X teraz môže uplatniť svoje právo na obhajobu tým, že preskúma dokumenty nachádzajúce sa vo vyšetrovacom spise komisie a písomne odpovie na predbežné zistenia komisie. Varuje, že ak sa stanovisko potvrdí, komisia prijme rozhodnutie, ktoré by mohlo viesť k uloženiu pokuty až do výšky 6 % celkového svetového ročného obratu spoločnosti, a nariadi jej napraviť situáciu.

"Modrý znak začiarknutia pre overenie účtu znamenal dôveryhodný zdroj informácií. Teraz, v prípade X, podľa nášho predbežného názoru klame používateľov a porušuje DSA," povedal Thierry Breton, francúzsky komisár pre vnútorný trh. "Ak sa náš názor potvrdí, uložíme pokuty a budeme požadovať výrazné zmeny," dodal.

Musk reagoval na informácie Európskej komisie

Tvrdí, že poslali jeho sieti ponuku na tajné zavedenie cenzúry výmenou za zrušenie pokút. "Európska komisia nám ponúkla nezákonnú tajnú dohodu: ak budeme ticho cenzurovať prejavy a nikomu to nepovieme, nedostaneme pokutu," napísal Musk. Ostatné platformy dohodu prijali, povedal, ale X bol proti.

V reakcii na Bretonove slová následne zverejnil, že sa "teší" na verejnú bitku na súde, "aby ľudia v Európe poznali pravdu".

Musk tiež ocenil slová aktivistu proti cenzúre Mikea Benza, ktorý analyzoval, že "blokovanie prístupu k údajom pre výskumníkov", z ktorého Európska komisia obviňuje sieť, je v skutočnosti komplikovanejšie. "Nie sú to výskumníci. Sú to cenzúrne aktivity a politickí agenti. To bol ich plán po celý čas - použiť DSA na prinútenie X obnoviť cenzúrne komando, ktoré bolo prepustené, keď Elon prevzal moc," povedal Benzo.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik