Brdárka: Vzácny 262-ročný organ majstra Wallachyho opäť rozozvučia
13 | 07 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Vzácny 262-ročný organ majstra Wallachyho opäť rozozvučia, na Hornom Gemeri chystajú kultúrne podujatie. Predseda občianskeho združenia Alter Nativa Marcel Antal informoval, že návštevníci obce Brdárka v Rožňavskom okrese sa môžu v nedeľu (14. 7.) tešiť na mimoriadny hudobný zážitok v podaní poľského koncertného organistu, akademického pedagóga a organizátora hudobného života Lukasza Mosura.
       

"Vzácny barokový organ z roku 1762 od organára Daniela Wallachyho zo Spišskej Soboty, ktorý sa nachádza v miestnom evanjelickom kostole, je jediným dodnes kompletne zachovaným a pamiatkovo obnoveným organom majstra Wallachyho, ktorý pochádzal zo Spišskej Soboty," upozornil Antal.
        

Poľský organista, aktuálne pôsobiaci vo Švajčiarsku, odohrá viacero známych historických skladieb. Približne v polovici koncertu sa uskutoční aj komentovaná prehliadka kostola z roku 1696.
        

Vstupné na koncert je dobrovoľné, organizuje ho občianske združenie Alter Nativa v Brdárke, ktoré sa prioritne venuje propagácii udržateľných spôsobov žitia a organizuje permakultúrne a remeselné kurzy. Brdárka je malá hornogemerská obec so zachovalou ľudovou architektúrou a čerešňovými sadmi, ktoré pútajú pozornosť návštevníkov a turistov.

Presunie sa hlavná stanica Bratislavy do Stupavy?
Bratislavská hlavná stanica je už celé roky hanbou, ktorou víta Slovensko a jeho hlavné mesto cestujúcich. Pred veľkým športovým podujatím sa síce vždy urobia nejaké tie „potemkinovské úpravy“, no cestujúci, ale aj bratislavčania sú z takéhoto... Čítať ďalej
13 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik