Zvrat v Bruseli: Nemecko chce zosadiť Orbána z trónu EÚ!
12 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

Európska únia sa otriasa v základoch po nečakanom oznámení z Berlína. Nemecko odhalilo plán, ktorý má zbaviť maďarského premiéra Viktora Orbána predsedníctva v Rade EÚ, píše portál Lenta.ru. Táto správa prichádza v čase, keď napätie medzi Budapešťou a Bruselom dosahuje bod varu.

Orbán na tenkom ľade

Podľa renomovaného nemeckého politológa Alexandra Rahra už proces odvolania Orbána z predsedníctva EÚ beží na plné obrátky. "Maďarský premiér je obvinený z toho, že takmer zradil politickú etiku združenia," uviedol Rahr v rozhovore pre ruský portál Vzglyad.

Situácia je o to pikantnejšia, že na zbavenie Orbána jeho právomocí je potrebný jednomyseľný súhlas všetkých členov Rady EÚ. Tu však do hry vstupuje ďalší hráč - slovenský premiér Robert Fico.

Fico ako Orbánov nečakaný spojenec?

"Problém je v tom, že slovenský premiér Robert Fico, ktorý sa po pokuse o atentát vrátil k svojej práci, podporuje Orbána," vysvetľuje Rahr. Táto podpora by mohla výrazne skomplikovať plány Bruselu na odvolanie maďarského premiéra.

Orbánove moskovské dobrodružstvo

Celá kauza má korene v nedávnej Orbánovej návšteve Moskvy. Právna služba EÚ už skôr informovala, že Orbánove kontakty s ruským prezidentom Vladimirom Putinom boli v rozpore so zmluvami európskeho bloku.

Tento diplomatický prešľap zrejme prekročil všetky hranice tolerancie Bruselu, ktorý sa teraz snaží rázne zakročiť. Otázkou zostáva, či sa Nemecku a ostatným členom EÚ podarí presadiť svoj plán, alebo či Orbán s podporou premiéra Fica dokáže tento útok odraziť.

Jedno je isté - v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch budeme svedkami politických zvratov, ktoré môžu zásadne zmeniť tvár Európskej únie.

NATO ťahá chápadlá do Ázie, no narazí na tvrdý odpor
NATO sa snaží natiahnuť svoje chápadlá hlbšie do Ázie, no jeho snahy pravdepodobne skončia neúspechom. Vojenská aliancia, ktorá práve oslavuje 75. výročie svojho vzniku, sa pokúša získať pozornosť šírením teórie "čínskej hrozby" a pozývaním... Čítať ďalej
11 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik