Z politických ambícií k lokálnemu škandálu: Prípad starostu Gőgha
12 | 07 | 2024 I Ivan Mihale

Čo sa deje za zatvorenými dverami obecného úradu vo Veľkých Úľanoch? Jeden z miestnych obyvateľov sa rozhodol prehovoriť a jeho svedectvo vás šokuje. Exkluzívne pre našu redakciu poskytol informácie, ktoré odhaľujú praktiky starostu vyvolávajúce vážne pochybnosti o jeho integrite. Situácia je o to alarmujúcejšia, že tento muž nie je len starostom, ale aj predsedom politickej strany s parlamentnými ambíciami v nedávnej minulosti. Táto téma vrhá tieň na celú politickú scénu a núti nás položiť si zásadnú otázku: Je takéto správanie zlučiteľné s verejnou funkciou a morálnymi princípmi? A čo je ešte dôležitejšie - neporušuje starosta svojim konaním zákon?

V našej malej krajine sa až príliš často stretávame s fenoménom, ktorý mnohých frustruje. Zvolený zástupca ľudu sa obklopí hradbou byrokracie a začne formovať svet podľa vlastných predstáv. Tento scenár sa, žiaľ, opakuje aj v malebnej obci Veľké Úľany. František Gőgh, starosta tejto dediny v srdci Žitného ostrova a predseda strany STAROSTOVIA A NEZÁVISLÍ KANDIDÁTI, kedysi hlásal heslo "Spájať, nie rozdeľovať". Sľuboval občanom nebo na zemi. Avšak skutočnosť sa ukázala byť značne odlišná od týchto vznešených ideálov. V parlamentných voľbách 2020 sa Gőghova strana s číslom 13 na hlasovacom lístku snažila presvedčiť voličov. Napriek ambicióznym plánom získala len 2018 hlasov - mizivých 0,07%. O tri roky neskôr, v predčasných voľbách 2023, sa už ani neobjavila na politickej scéne. Tento príbeh nám pripomína, že medzi sľubmi a činmi často zíva priepasť. Je na nás, občanoch, aby sme pozorne sledovali, či tí, ktorým dávame dôveru, ju aj skutočne napĺňajú.

Na ľuďoch im vraj záleží

Zaujímavosťou je, že na svojom webe strana pod hlavičkou "Prečo my?", uvádza nasledovné: „Naším cieľom je ľudí spájať a nie rozdeľovať. Urobíme všetko preto, aby sa obyčajným ľuďom na Slovensku žilo lepšie a dôstojnejšie.“ A tiež: „Sme ľudia, kto­rým veľmi záleží na tom, v akej krajine žijeme. Najviac nám však záleží na tom, v akej krajine budú žiť naše deti, vnú­čatá a budúce generácie. Pracovať budeme IBA v prospech obyčajných ľudí a nie v prospech oligarchov či finančných skupín!“

Pozrime sa, ako starosta Gőgh tento program pretavuje do praxe.

Z idylky sa stala nočná mora

Obyvatelia časti Ekoosada snívali o pokojnom živote obklopenom zeleňou. Územný plán sľuboval rozsiahle detské ihrisko - raj pre ich ratolesti. Ale sen sa zmenil na des! Jedného rána sa zobudili do pekla. Namiesto detského smiechu počuli hukot buldozérov. Tam, kde malo byť ihrisko, rastú základy rodinných domov s niekoľkými bytovými jednotkami! Práve táto oblasť očarila budúcim kupujúcim svojim pokojným charakterom a v nemalej miere aj Územným plánom predloženým developerom, ktorý zahŕňal a predikoval do budúcna výstavbu rozsiahleho detského ihriska, určeného pre majiteľov nehnuteľností a taktiež množstvo zelene. To sa však jedného dňa zmenilo.

Šokujúci pohľad

Tiché ráno narušil hukot strojov. Obyvatelia sa zvedavo nahrnuli k oknám, očakávajúc dlho sľúbené detské ihrisko. Ostali zdesení. Ťažké buldozéry rozrývali zem a pripravovali základy pre čosi, čo rozhodne nevyzeralo ako hojdačky či pieskovisko. Šok a nedôvera sa miešali s hnevom, keď ľudia pochopili, že namiesto ozveny detského smiechu tu ich výhľadom budú čoskoro prekážať viacposchodové rodinné domy. Sen o bezstarostnom hraní sa rozplynul pred očami celej štvrte. Kto stojí za touto zmenou? A čo bude ďalej? Otázky viseli vo vzduchu rovnako ťažko ako prach z výkopov.

A tak sa ako prvý krok dotknutí obyvatelia rozhodli obrátiť na súkromnú FB stránku časti Ekoosada s otázkou, či niekto nevie čo sa deje za ich domami. Takmer okamžite tam pristála odpoveď, že spoločnosť Europrojekt tam stavia ďalšie bytové domy.

Informácia z obecného úradu

Vzhľadom na to, že ako susedia, čiže priami účastníci stavebného konania, by mali byť informovaní o stavbe, rozhodli sa navštíviť starostu obce Františka Gőgha. Obec Veľké Úľany totiž pôsobí aj ako stavebný úrad, respektíve organizačná štruktúra obce a obecného úradu Veľké Úľany jasne hovorí o oddelení stavby a životného prostredia, ktorá má na starosti, medzi inými činnosťami, aj územné plánovanie a stavebný poriadok.

Na úrade občanov čakalo nemilé prekvapenie

Podľa zákona, účastníkmi stavebného konania sú: stavebník, osoby, ktoré majú vlastnícke alebo iné práva k pozemkom a stavbám na nich vrátane susediacich pozemkov a stavieb, ak ich vlastnícke alebo iné práva k týmto pozemkom a stavbám môžu byť stavebným povolením priamo dotknuté.

Na ich otázku, prečo neboli zo zákona oboznámení s plánovanou výstavbou, dostali len strohú úradnícku odpoveď: „Veď bola na výveske obce.“ S doplnením, že dotkutých osôb je veľa.  Odpoveď od kompetentných sa priamym účastníkom (dotknutým osobám) staveného konania nepozdávala. Bolo ich je len 12, a to teda nie je žiadny nadmerný počet ľudí na to, aby ich museli informovať iba prostredníctvom vývesky a nie štandardným spôsobom, teda listovou zásielkou. Stavebné povolenie tak nadobudlo právoplatnosť, bez toho, aby ľudia mali možnosť sa ku konania vyjadriť.

Podľa informácií od obyvateľov, to má byť práve starosta Ing. František Gőgh, DBA, ktorý odsúhlasil výstavbu a všetky indície nasvedčujú tomu, že tak urobil medzi iným možno aj vo svoj prospech. S obyvateľmi totiž nekomunikuje a na ich požiadavky nereaguje.

Bezradní obyvatelia Ekoosady, urobili ďalší krok, spísali petíciu proti výstavbe. K tej im obec dala iba laxné stanovisko:

„Dňa 19.06. bola podaná Petícia, evidovaná na našom úrade pod. č. 417/2024. Týmto Vás ako prvú osobu, podpísanú na petičnom hárku vyzývame na odstránenie nedostatkov petície, ktoré sú nasledovné:

V petícii chýba podpis a adresa pobytu, meno Zástupcu petície, ktorý pripojí v petícii k svojmu menu, priezvisku a adrese pobytu aj podpis

Aby PETÍCIA mohla byť prerokovaná obecným zastupiteľstvom je potrebné splniť, aby petícou podporilo najmenej 1000 osôb alebo aspoň 8% osôb oprávnených voliť do orgánov samosprávy obce podľa § 5d ods. 2 zákona o petičnom práve. Vo Veľkých Úľanoch počet oprávnených voličov : 3980, z toho 8% : 318 osôb. Petícia obsahuje len 23 podpisov

Pretože petícia nemá uvedené náležitosti, týmto Vás vyzývame, aby ste nedostatky petície odstránili najneskôr do 30 pracovných dní od doručenia tejto výzvy.

Ak sa v ustanovenej lehote nedostatky petície neodstránia, orgán verejnej moci- Obec Veľké Úľany petíciu odloží.

S pozdravom.... podpísaná prednostka Obecného úradu, Mgr. Zuzana Metzner, MBA

Hlas občanov zostáva nevypočutý

Keď sme sa obrátili na obecný úrad vo Veľkých Úľanoch ohľadom kontroverznej výstavby v Ekoosade a petície tamojších obyvateľov, odpoveď nás nepotešila. Starosta Ing. František Gőgh, DBA, lakonicky odkázal, že úrady postupovali "podľa platných zákonov, smerníc a nariadení".

Čo teraz?

Obyvatelia Ekoosady sú v slepej uličke. Ich hlasy zostali nevypočuté, petícia ignorovaná. Jediná cesta vedie cez súdy, čo však znamená nemalé finančné zaťaženie pre už aj tak frustrovaných občanov.

Vyzerá to tak, že starosta nemá záujem riešiť kľúčové problémy svojich občanov. Má zrejme iné priority. A to je ten istý Ing. František Gőgh, DBA, ktorý chcel riešiť problémy všetkých Slovákov v parlamente. Možno je len šťastím, že sa tam nedostal.

Situácia vo Veľkých Úľanoch vyvoláva vážne otázky. Je takéto konanie v súlade so zákonom? A čo morálka?

Pre nežiaduci výskyt medveďa vyhlásili v Martinskom okrese mimoriadnu situáciu
Okresný úrad v Martine vyhlásil od 10. júla mimoriadnu situáciu v niektorých obciach Martinského okresu pre nežiaduci výskyt medveďa. Stalo sa tak len necelé dva týždne po celoplošnom zrušení mimoriadnej situácie v Žilinskom samosprávnom kraji z... Čítať ďalej
11 | 07 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik