Vymeniť tričko nestačí: Chmelárova ostrá kritika prezidentky KOZ
12 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

Vo svojom najnovšom komentári poukazuje na to, čo vníma ako zásadný odklon Uhlerovej od tradičných odborárskych hodnôt smerom k progresívnej agende. Eduard Chmelár, ktorý v minulosti podporoval Uhlerovej zvolenie, teraz vyjadruje hlboké sklamanie nad jej nedávnymi vyjadreniami a postojmi.

Uhlerová vs. Fico: Spor o progresivizmus

Chmelár vo svojom príspevku na sociálnej sieti rozoberá kontroverzný rozhovor Uhlerovej pre Denník N, v ktorom šéfka KOZ obhajovala progresívnu ideológiu a kritizovala premiérove slová o "hrádzi proti progresivizmu". Chmelár argumentuje, že Uhlerová zámerne prekrúca význam premiérových slov a ignoruje skutočné problémy, ktorým čelia pracujúci ľudia:

"Progresívna prezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová sa v rozhovore pre Denník N ostro ohradila voči premiérovým slovám o potrebe vytvoriť "hrádzu proti progresivizmu". Ako uviedla, obrátila sa na umelú inteligenciu s otázkou, čo je to tá progresívna ideológia, a dostala odpoveď, že jej hlavné princípy zahŕňajú sociálnu spravodlivosť, snahu o rovnosť príležitostí, znižovanie socioekonomických rozdielov, podporu politík smerujúcich k redistribúcii bohatstva a ekonomického zabezpečenia pre všetkých atď., atď., atď.,".

Kritika Uhlerovej prístupu

"Nuž, priatelia, takto to dopadne, keď rezignujete na svoje kognitívne schopnosti a spoľahnete sa na nedokonalú technológiu... Lebo niečo tak demagogické som už dávno nepočul. Nie že by sa nedalo súhlasiť so šéfkou KOZ vo viacerých bodoch jej kritiky, najmä čo sa týka nešťastných výrokov ministra Tomáša alebo (povedané slovami Ivana Gašparoviča) niektorých vecí, ktoré premiér nemusel povedať. Ale takto propagandisticky prekrútiť význam slov Roberta Fica je už naozaj silná káva," píše Chmelár.

Progresívne Slovensko vs. sociálna spravodlivosť

"Predovšetkým, v programe alebo vo vyjadreniach politikov Progresívneho Slovenska na takéto témy a hodnoty, aké uviedla, ani len nenarazíte. Je to strana biznismanov, ktorá má s agendou sociálnej spravodlivosti asi toľko spoločné ako miliardár Andrej Babiš. Spájať ich s klasickou hodnotou pokroku je také primitívne ako tvrdiť o Jarovi Naďovi, že je demokrat, lebo tak sa volá jeho strana," dodáva uznávaný publicista. 

Skutočný obsah Ficovej kritiky

Autor pokračuije: "Okrem toho (a už som na to v jednom zo svojich statusov upozorňoval), Uhlerová náročky zamlčala, že premiér sa nevymedzoval voči takýmto štandardným princípom progresivizmu, ale voči excesom ako sú návrhy na trestné činy hanobenia rodovej identity a feminicídy, zavádzanie absurdných novôt o "menštruujúcich osobách" či prznenie slovenčiny presadzovaním hromadných podstatných mien typu študentstvo či zamestnanectvo (namiesto študenti a študentky, zamestnanci a zamestnankyne, lebo ani to im už nestačí ako rodovo korektné pomenovanie), voči čomu už protestovali aj jazykovedci. Nehovoriac o tom, že keď sa Ivan Korčok vyjadril, že existujú len dve pohlavia a Jozef Viskupič musel prízvukovať takú samozrejmú vec, že rodiť môžu len ženy, kmeňoví PS-kári z toho boli rozčarovaní. Takže voči takejto extrémistickej ideológii sa premiér postavil (aj keď mohol voliť vhodnejšie slová) a Monika Uhlerová to veľmi dobre vie. Spájať ideu pokroku s ideológiou Progresívneho Slovenska je hrubá demagógia a zámerné skresľovanie jej pôvodného významu. Bol by som rád, keby sa s rovnakou vášňou, s akou sa na svojom poste venuje obhajobe práv nebinárnych ľudí, venovala pani prezidentka aj obhajobe mieru, lebo ten je pre potreby pracujúcich ľudí kľúčový. Dnes sa však nečudujem, prečo nepodporila vyhlásenie Svetovej federácie odborových zväzov, ktorá odmietla zvyšovanie vojenských výdavkov na úkor sociálneho rozvoja a okamžité ukončenie všetkých imperialistických vojen. Odkedy je očarená Zuzanou Čaputovou, prevzala jej "citlivé vnímanie" sveta, v ktorom jej neprekáža ani tak samotné vykorisťovanie, ako skôr to, že nie je pestrofarebnejšie a rôznorodejšie..."

Chmelár netají osobné sklamanie z Uhlerovej:

"Preto musím povedať aj toto: Monika Uhlerová je pre mňa na poste prezidentky KOZ tým najväčším sklamaním. Priznám sa, že som využil všetok svoj vplyv na jej zvolenie, pretože sa prezentovala ako dynamická ľavičiarka a pretože sa mi nepáčilo, že sa vtedajšie vedenie odborov viazalo len na jednu stranu. Zmenilo sa len toľko, že Monika zmenila červené tričko za modré. A ja som z jej prerodu natoľko znechutený, až rozmýšľam, či má význam verejne podporiť niekoho, u koho neviete, ako sa zachová pri pokušení moci."

SaS sa rozpúšťa v hmle zabúdania, ale s noblesou
Pristihujem sa pri tom, že cítim potrebu verejného uznania rozhodnutia dlhoročnej "saskárky" Janky Bittó Cigánikovej. Nie, nepreklínajte ma hneď po tejto vete, prosím. To uznanie má totiž oveľa širšie súvislosti, ako je len ona sama. Alebo len SaS... Čítať ďalej
12 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik