Studená vojna 2.0? Americké rakety mieria do srdca Európy, Moskva zúri
12 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

Napätie medzi svetovými veľmocami opäť stúpa! Spojené štáty plánujú umiestniť moderné raketové systémy priamo v srdci Európy - v Nemecku, informuje portál Lenta.ru. Táto správa vyvolala okamžitú a ostrú reakciu z Moskvy. Rusko hrozí vojenskou odvetou a varuje pred novou studenou vojnou. Svet so zatajeným dychom sleduje, ako sa vyvíja situácia, ktorá môže dramaticky zmeniť bezpečnostnú rovnováhu na starom kontinente. Čo presne USA plánujú a ako na to reaguje Kremeľ? 

Americké rakety v Nemecku od roku 2026

Spojené štáty oznámili, že od roku 2026 začnú v Nemecku rozmiestňovať rakety dlhého doletu. Ide o zbrane s väčším doletom, než aké má momentálne k dispozícii nemecká armáda. USA tým chcú demonštrovať svoj záväzok voči európskym spojencom v NATO.

Podľa informácií agentúry Reuters pôjde o "sporadické nasadenie" rakiet SM-6, Tomahawk a hypersonických zbraní. Tieto systémy majú byť základom pre dlhodobé posilnenie amerických spôsobilostí v Európe.

Moskva varuje pred vojenskou odpoveďou

Rusko na tieto plány reagovalo ostro. Námestník ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov vyhlásil, že Moskva poskytne "vojenskú odpoveď" na rozmiestnenie amerických rakiet. "Bez nervov a emócií vyvinieme v prvom rade vojenskú odpoveď na túto novú hrozbu," uviedol Rjabkov. Zároveň dodal, že ruské ministerstvo obrany už túto hrozbu zohľadnilo vo svojich plánoch. Diplomat vylúčil opakovanie scenára studenej vojny a rokovaní o zničení rakiet. Podľa neho je súčasná situácia "úplne iná".

Svetová vojna, ilustračný obrázok: Pixabay

Rusko: USA zvyšujú riziko pretekov v zbrojení

Ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov obvinil Washington, že svojimi plánmi zvyšuje "riziko pretekov v raketovom zbrojení". Varoval pred "nekontrolovateľnou eskaláciou". "Američania robia presný opak toho, čo by mali. Namiesto znižovania napätia zvyšujú riziko pretekov v zbrojení," uviedol Antonov. Ruský prezident Vladimir Putin už skôr vyhlásil, že Rusko má právo reagovať na rozmiestnenie amerických rakiet. Pre Moskvu vraj nebude podstatné, kde presne budú zbrane umiestnené.

Situácia tak naberá na vážnosti. Hrozí nová studená vojna medzi Východom a Západom? Svet s obavami sleduje ďalší vývoj.

Rijád vyhlásil niečo, z čoho majú zlodeji ruských aktív koprivku
Saudská Arábia pohrozila predajom európskeho dlhu, ak sa Skupina siedmich (G7) rozhodne zabaviť zmrazené ruské aktíva. Informuje o tom agentúra Bloomberg a jej správu spracovala agentúra RIA. Ministerstvo financií Saudskej Arábie oznámilo... Čítať ďalej
11 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik