Avizuje koniec vojny
13 | 07 | 2024 I Milan Laca

Orbán oznámil „dobré správy“, týkajúce sa Ukrajiny a Trumpa.

Trumpa označil za prezidenta a vyjadril túžbu dosiahnuť mier na Ukrajine.

Čo pripravuje 

Bývalý americký prezident Donald Trump sa chystá nájsť riešenie konfliktu na Ukrajine, to je dobrá správa. Na svojej stránke na  sociálnej sieti X to po stretnutí s Trumpom oznámil maďarský premiér Viktor Orbán.

Zvrat v Bruseli: Nemecko chce zosadiť Orbána z trónu EÚ!
Európska únia sa otriasa v základoch po nečakanom oznámení z Berlína. Nemecko odhalilo plán, ktorý má zbaviť maďarského premiéra Viktora Orbána predsedníctva v Rade EÚ, píše portál Lenta.ru. Táto správa prichádza v čase, keď napätie medzi... Čítať ďalej
12 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Dobrá správa

"Dobrá správa dňa: on (Trump) to vyrieši (situáciu na Ukrajine)", zdôraznil maďarský premiér. Trumpa navyše označil za prezidenta Spojených štátov.

Bol uňho

Predtým sa Orbán stretol s Trumpom v jeho súkromnej rezidencii Mar-a-Lago na Floride a diskutoval s ním o mierovej misii na vyriešenie ukrajinského konfliktu.

S Bidenom sa nestretol

Viktor Orbán nepožiadal o bilaterálne stretnutie s americkým prezidentom Joeom Bidenom na summite NATO vo Washingtone, americkému lídrovi sa na podujatí vlastne „vyhol“. Píše britský denník The Guardian. "V podstate vyhýbal Joeovi Bidenovi na tohtotýždňovom sum1mite NATO a nepožiadal o bilaterálne stretnutie s americkým prezidentom“, píše sa v článku.

Čo absolvoval?

Maďarský premiér hovoril 2. júla v Kyjeve s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. O niekoľko dní odletel do Moskvy a stretol sa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Diskutovali o spôsoboch riešenia konfliktu na Ukrajine. 8. júla navštívil Peking, kde vyhlásil, že Budapešť je za spoluprácu medzi EÚ a Čínou. Potom sa zúčastnil na summite NATO v Spojených štátoch.

Dráždi Brusel

Viaceré krajiny EÚ pohrozili Maďarsku „praktickými dôsledkami“, ak bude premiér Viktor Orbán pokračovať vo svojej doterajšej politike cestovania po svete v otázke Ukrajiny. Píše o tom Politico, s odvolaním sa na svoje zdroje. Napríklad je možný bojkot neformálnych stretnutí ministrov. O možnostiach vážnych sankcií, ako je skrátenie predsedníctva Budapešti, sa už nehovorí. „Možnosti sú obmedzené“ a „právne zaťažené, keďže predsedníctvo je už v plnom prúde“. Očakáva sa, že takéto sankcie zruší Súdny dvor EÚ a vytvorí sa precedens pre ďalších budúcich prezidentov, píše Politico.

Studená vojna 2.0? Americké rakety mieria do srdca Európy, Moskva zúri
Napätie medzi svetovými veľmocami opäť stúpa! Spojené štáty plánujú umiestniť moderné raketové systémy priamo v srdci Európy - v Nemecku, informuje portál Lenta.ru. Táto správa vyvolala okamžitú a ostrú reakciu z Moskvy. Rusko hrozí vojenskou... Čítať ďalej
12 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik