Rijád vyhlásil niečo, z čoho majú zlodeji ruských aktív koprivku
11 | 07 | 2024 I Ivan Brožík

Saudská Arábia pohrozila predajom európskeho dlhu, ak sa Skupina siedmich (G7) rozhodne zabaviť zmrazené ruské aktíva. Informuje o tom agentúra Bloomberg a jej správu spracovala agentúra RIA.

Ministerstvo financií Saudskej Arábie oznámilo niektorým kolegom z krajín G7  (Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko, Spojené kráľovstvo, Spojené štáty americké) svoj nesúhlas s myšlienkou Západu skonfiškovať zmrazený majetok Ruskej federácie v prospech Ukrajiny a jeden zo zdrojov túto správu označil za skrytú hrozbu. Saudská Arábia konkrétne spomenula dlh vydaný francúzskym ministerstvom financií, uviedli dva zdroje, uviedla agentúra.

Poďme si to preložiť

Skonfiškovanie aktív Ruskej federácie znamená po Slovensky privlastniť si pravideľné výnosy z majetku Ruska, umiestneného v zahraničí. Štátne dlhopisy zas vydávajú vlády a predávajú bohatým subjektom, aby získali prevádzkový kapitál na svoj chod. Ich najväčším svetovým nákupcom je Saudská Arábia. Minimálne jedným z najväčších.ˇSaudi teda doslova vlastníctvom dlhopisov držia pod krkom spomínané štáty.

Ozámenie o zvažovanom predaji je vážna vec

Zauvažujme - čo ak Ruská federácia nakúpi od Saudskej Arábie dlhopisy štátov G7? Potom by im mohla ekonomicky zakrútiť krkom tak, že nimi ukradnuté aktíva by boli iba školákovo vreckové v porovnaní s ekonomickou katastrofou, ktorá by G7 nevyhnutne čakala.

V máji a júni zvažovala skupina G7 rôzne možnosti využitia zmrazených prostriedkov ruskej centrálnej banky, nakoniec sa skupina G7 dohodla na stiahnutí získaných ziskov a ponechaní samotných aktív na pokoji, napriek tomu, že USA a Spojené kráľovstvo trvali na tom, že spojenci zvažujú odvážnejšie možnosti vrátane priamej konfiškácie, uvádza agentúra Bloomberg.

Ide o desiatky miliárd eur

Majetok v držbe eurových a francúzskych dlhopisov by sa mohol pohybovať v desiatkach miliárd eur. Európski predstavitelia sa naďalej obávajú, že príklad Saudskej Arábie by mohli nasledovať aj ďalšie krajiny, zdôrazňuje agentúra.

Nie je jasné, či Saudská Arábia konala vo vlastnom záujme, pretože sa obávala, že konfiškácia ruského majetku by vytvorila precedens, ktorý by sa v budúcnosti mohol použiť proti iným krajinám alebo v solidarite s Ruskom, uviedli zdroje. Ale nech už sú motívy akékoľvek, krok Saudskej Arábie podčiarkuje jej rastúci vplyv na svetovej scéne a ťažkosti G7 pri získavaní podpory pre Ukrajinu z krajín globálneho Juhu, píše sa v článku.

Poliakom asi naskočí husia koža. Číňania za plotom!
Armády oboch štátov precvičia výsadkové pristátie na hraniciach s Poľskom. Čínska a bieloruská armáda nacvičia výsadky pri poľských hraniciach. Manévre Na cvičisku v Breste sa začali spoločné protiteroristické cvičenia armád oboch krajín. Ako... Čítať ďalej
10 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik