Prezident: SR je pripravená prispieť na balík pomoci Ukrajine sumou 105 mil. eur
11 | 07 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Slovensko je ochotné a pripravené podporiť vytvorenie nového finančného balíka Severoatlantickej aliancie (NATO) na pomoc Ukrajine. Znamenalo by to navýšenie príspevku SR o takmer 105 miliónov eur. Podmienkou je, že si túto sumu môže započítať do výdavkov na obranu pri posudzovaní ich plnenia na úrovni minimálne 2 % hrubého domáceho produktu (HDP). Uviedol to prezident SR Peter Pellegrini po prvom dni rokovaní na samite NATO vo Washingtone.

"Vo svojom vystúpení som deklaroval ochotu a pripravenosť Slovenska podporiť vytvorenie nového finančného balíka pod gesciou NATO, do ktorého Slovensko bude musieť prispieť v sume blížiacej sa 105 miliónom eur. S tým ale, že Slovensko môže do tejto sumy započítať akékoľvek aktivity, ktoré slovenská vláda alebo ministerstvo obrany vo vzťahu k Ukrajine a vo vzťahu k NATO vykonáva alebo bude vykonávať," vyhlásil na tlačovej konferencii v hlavnom meste USA.

"Našou podmienkou je, že si túto sumu budeme môcť započítať aj do výdavkov na investície do našej obrany, ktoré sa vykazujú vo forme percenta k HDP," zdôraznil Pellegrini. V tejto súvislosti deklaroval, že Slovensko už v tomto roku dosahuje a dokonca mierne prekračuje stanovenú hranicu 2 % HDP.

Hlava štátu sa v týchto dňoch zúčastňuje na samite NATO vo Washingtone spolu s ministrom obrany Robertom Kaliňákom a ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Jurajom Blanárom (obidvaja Smer-SD). Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ešte minulý týždeň potvrdil, že NATO v roku 2025 poskytne Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote 40 miliárd eur.

Prezident Peter Pellegrini sa stretol s Volodymyrom Zelenským
Prezident SR Peter Pellegrini sa vo Washingtone stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Stretnutie sa konalo v noci na štvrtok počas summitu Severoatlantickej aliancie. Podľa slovenského prezidenta viedli s ukrajinským lídrom... Čítať ďalej
11 | 07 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik