MZVEZ pripomína, že slovenský jazyk sa vyučuje v 15 krajinách sveta
11 | 07 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Slovenský jazyk sa vyučuje na vyše 20 zahraničných univerzitách v 15 krajinách sveta. Pripomenulo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR pri príležitosti 181. výročia stretnutia slovenských dejateľov na fare v Hlbokom, ktoré viedlo k uzákoneniu spisovnej slovenčiny. Vzdelávanie v slovenskom jazyku je najrozšírenejšie v Českej republike.

V Českej republike sa slovenčina vyučuje na základných, stredných a vysokých školách. "Najviac študentov slovenčiny je následne na univerzitách v štátoch, kde žije početná slovenská komunita ako napríklad v ukrajinskom Užhorode, srbskom Novom Sade, rakúskej Viedni, chorvátskom Záhrebe či poľských Katoviciach alebo Krakove. Rovnako v regiónoch v Maďarsku a Rumunsku," priblížil rezort diplomacie na sociálnej sieti.

Výučbu slovenčiny ponúkajú podľa MZVEZ desiatky škôl v Spojených štátoch amerických vrátane prestížnych inštitúcií, ako je Stanfordská alebo Yaleova univerzita. Slovenčinu počuť na kanadských univerzitách v Toronte, Montreale a Ottawe, ale taktiež v Austrálii. Vedieť po slovensky láka ľudí aj v Ázii, štúdium slovenského jazyka poskytujú na univerzitách v Pekingu, Tokiu i v Soule.

"Mať vlastný jazyk je výsada národa. Slovensko si muselo prejsť viacerými prekážkami k uzákoneniu spisovnej slovenčiny a o to viac si vážim, že záujem o slovenský jazyk prejavujú aj ľudia v zahraničí. Majú záujem vedieť našu reč, zvyky, dozvedieť sa viac o Slovensku. Vďaka tomu rozvíjame naše vzťahy, vzájomnú spoluprácu s blízkymi i vzdialenejšími štátmi. Slováci žijúci v zahraničí môžu zároveň udržiavať svoj rodný jazyk, kontakt s domovom, posilňovať svoju identitu a viesť k tomu i ďalšie generácie," uviedol minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD).

Na fare v Hlbokom sa 11. júla 1843 stretli slovenskí dejatelia Jozef Miloslav Hurban, Michal Miloslav Hodža a Ľudovít Štúr.

"Spoločne prerokovali podobu spisovného slovenského jazyka, ktorého základom sa stalo stredoslovenské nárečie, ktoré v sebe nieslo prvky pôvodnej ľudovej slovesnosti a reprezentovali národného ducha," pripomenul na sociálnej sieti Úrad vlády (ÚV) SR. Dodal, že kodifikáciou spisovnej slovenčiny sa podarilo upevniť postavenie Slovákov a stala sa impulzom pre rozvoj slovenskej literatúry.

Ministerka kultúry v kroji: Politická dráma alebo obyčajné nedorozumenie?
Slovenský politický rybník opäť vrie. Tentokrát je stredobodom pozornosti ministerka kultúry Martina Šimkovičová a jej kontroverzný outfit na folklórnom festivale vo Východnej. Čo sa začalo ako bežná návšteva kultúrneho podujatia, sa rýchlo zmenilo... Čítať ďalej
11 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik