MIMORIADNE Turistov zasypala vodná lavína! Hlásia OBETE (AKTUALIZOVANÉ)
11 | 07 | 2024 I Ivan Mihale

V Monkovej doline neďaleko obce Ždiar v dôsledku silných dažďov sa vo štvrtok 11. júla zosunula vodná lavína. Podľa informácií TV JOJ lavína zasypala dvoch turistov, ktorí na mieste zomreli.

Aktualizované o 20:30

T. Taraba: V Monkovej doline zomreli dve ženy, jedna z nich bola zo zahraničia

Správa z miesta nešťastia v Monkovej doline hovorí zatiaľ o dvoch usmrtených ženách, z nich jedna bola inej štátnej príslušnosti. Na sociálnej sieti to uviedol podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

"Na mieste nastala bahenná lavína, ktorá strhla kamennú suť a stromy. Pri turistickom chodníku v drevenom prístrešku sa zdržiavali osoby, ktoré boli zasiahnuté," priblížil Taraba. Podotkol, že na miesto bol vyslaný aj posttraumatický tím. Zásahovým jednotkám sa poďakoval za ich nasadenie. Pozostalým vyjadril úprimnú sústrasť.

19:45 Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS), košický arcibiskup a metropolita Bernard Bober, vyjadril úprimnú sústrasť a duchovnú blízkosť pozostalým obetí z tragickej udalosti v Monkovej doline. Všetkých veriacich prosí, aby sa pridali k modlitbám za zomrelých turistov.

"Pamätám v modlitbe na obete, ktoré zasiahla ničivá lavína v Belianskych Tatrách. Spolu s ostatnými biskupmi sa modlím za ich duše a vyjadrujem úprimnú sústrasť a duchovnú blízkosť pozostalým," podotkol s tým, že osobitne myslí na tých, ktorí sú zranení alebo utrpeli materiálne škody.

19:30 Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám obetí z tragickej udalosti v Monkovej doline.

"Chvíle oddychu sa v okamihu môžu zmeniť na tragédiu. Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinám obetí. Dávajte na seba pozor," priblížila ministerka.

19:15 Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) ďakuje záchranárom z Horskej záchrannej služby (HZS) za profesionálny zásah a nasadenie pri tragickej udalosti v Monkovej doline. Rodinám obetí tragédie vyjadril úprimnú sústrasť.

"Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinám obetí a prajem skoré uzdravenie zraneným po nešťastnej udalosti v Belianskych Tatrách," uviedol minister na sociálnej sieti.

19:01 Miestni dobrovoľní hasiči šli prehľadať aj ďalší terén. "Našli tam zraneného chlapca s výronom členka," priblížil starosta s tým, že bola vyhlásená mimoriadna situácia. "Úhrn zrážok bol taký, že v histórii obce vyššia voda potokom nešla ako dnes. Máme strašne veľa škôd," dodal pre TASR.

V prístrešku sa nachádzalo 16 osôb. Na miesto bezprostredne po udalosti smerovala horská záchranná služba, dve pozemné posádky rýchlej zdravotnej pomoci a dva záchranárske vrtuľníky.

Stredné a severné Slovensko zasiahli vo štvrtok popoludní silné búrky s prívalovým dažďom. Zostali zaplavené niektoré ulice, napríklad cesta medzi Valaskou Dubovou a Likavkou. Za odbočkou na Bacúch v smere na Brezno zas spadol na vozovku strom.

18:42

Tragická udalosť v Monkovej doline si vyžiadala minimálne dva ľudské životy a štyroch zranených. Ľudia zostali zakliesnení v prístrešku po zásahu vodnej lavíny. V oblasti bola vyhlásená mimoriadna situácia. TASR to potvrdil starosta obce Ždiar Pavel Bekeš.

17:57  "Podľa prvotných informácií je tam zakliesnených 16 osôb," doplnila OS ZSS. Na mieste zasahuje horská záchranná služba, dve pozemné posádky a dva záchranárske vrtuľníky.

Správa Tatranského národného parku (TANAP) na sociálnej sieti upozorňuje, že na turistickom chodníku Monkovou dolinou do Širokého sedla vo štvrtok došlo k zosuvu pôdy a značkovaný chodník je nepriechodný.

"Zeleno značený chodník je uzavretý až do odvolania. Uvedenému miestu sa treba vyhnúť a neplánovať si v úseku ani túry počas nasledujúcich dní," doplnili.

Čo sa stalo?

Vodná lavína zasiahla vo štvrtok popoludní prístrešok v Monkovej doline, nachádzajúcej sa v Belianskych Tatrách. Podľa prvotných informácií tam zostalo zakliesnených niekoľko osôb. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR o tom informovalo na sociálnej sieti. Na miesto smeruje záchranársky vrtuľník, zasahuje tam horská záchranná služba.

MZVEZ pripomína, že slovenský jazyk sa vyučuje v 15 krajinách sveta
Slovenský jazyk sa vyučuje na vyše 20 zahraničných univerzitách v 15 krajinách sveta. Pripomenulo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR pri príležitosti 181. výročia stretnutia slovenských dejateľov na fare v... Čítať ďalej
11 | 07 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik