Taraba: V Bruseli sa rozhodli ignorovať voliča
10 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Je po voľbách, zvykajte si, povedali si dve najsilnejšie frakcie, ktoré majú pocit, že sa vlastne nič nezmenilo a oni pevnou rukou povedú Európu tam, kam ju chcú mať. Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) na sociálnej sieti upozorňuje na správanie dvoch doteraz vládnucich eurofrakcii voči tretej.

V Bruseli vznikla frakcia EP s názvom Patrioti pre Európu (FPE). Tá sa čo do počtu zaradila na tretie miesto v EP. Tomáš Taraba si však všíma, že dve najsilnejšie frakcie konkurentku FPE do vedenia EP nepodporia ani jedným zástupcom. To je určite veľmi neprezieravý krok. Ten podkopáva dôveru ľudí v EP, ale na druhej strane do budúcnosti posilní volebný výsledok národne orientovaných strán. O rysoch totality hovorí aj Monika Beňová, ktorá v EP pôsobí od začiatku členstva SR v EÚ.

Nová frakcia

Európske noviny informujú, že novú frakciu Európskeho parlamentu Patrioti pre Európu, ktorá v Bruseli vznikla 8. júla, povedie Jordan Bardella – predseda francúzskeho Národného združenia. Nová frakcia zahŕňa 12 strán z krajín EÚ a v EP má 84 kresiel. Prvou podpredsedníčkou bude Kinga Gálová z Fideszu.

Sociálne dávky v ohrození?! Minister Tomáš sa pustil do odborárov: "Čo je toto za logiku?!"
Erik Tomáš, minister práce, sociálnych vecí a rodiny, sa ostro ohradil voči kritike odborárov týkajúcej sa jeho plánov na zmeny v sociálnych dávkach. V pútavom príspevku na sociálnej sieti minister odhalil prekvapivé skutočnosti a položil... Čítať ďalej
10 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Kto do nej „zasadne“

Členmi novej frakcie sú: francúzske národné združenie (30 kresiel), maďarský Fidesz (11 kresiel), talianska Lega (8 kresiel), české hnutie ANO 2011 (7 kresiel) + Prísaha a motoristi (2 kreslá), rakúska FPO (6 kresiel), španielsky Vox (6 kresiel), holandská strana za slobodu (6 kresiel), belgická strana Vlaams Belang (3 kreslá), portugalská Chega (2 kreslá) a po jednom kresle grécky Hlas rozumu, dánska ľudová strana a lotyšská Pirmaja Vieta, dopĺňajú Európske noviny.

Tarabov postreh

„V európskom parlamente sa zhodli ľudovci, socialisti a progresívci, že nebudú rešpektovať vôľu desiatok miliónov voličov v Európe, ktorí volili pronárodné strany združené dnes v tretej najväčšej frakcii Patrioti a nepodporia ani jedného voleného zástupcu týchto ľudí do štruktúr parlamentu,“ poznamenáva na sociálnej sieti Tomáš Taraba.

Prečo im ľudia nedôverujú

„Táto elitárska ignorácia popierať zastupiteľskú demokraciu sa z dlhodobého hľadiska nemôže pre nich skončiť dobre. Práve takéto kroky podkopávajú legitimitu a dôveru európskych inštitúcií v očiach  čoraz väčšieho počtu ľudí,“ myslí si minister životného prostredia. Podľa neho je tento prístup krátkozraký a vytvára priestor pre ešte hlasnejšiu opozíciu. Tú bude podľa neho počuť o to viac, o čo viac bude odsúvaná. A s ďalšími voľbami prinárodná vlna zosilnie.

SMER ukončí ponižujúce rokovania s eurosocialistami v Bruseli
"Rokovania v EP prebiehajú sposobom, akoby najvačšie dve politické frakcie nepochopili, o čom vypovedajú výsledky júnových volieb do EP." Skonštatovala europoslankyňa Monika Beňová a naznačila tak to, čo "má ozmámiť dnes". EPP a SD sa podľa nej... Čítať ďalej
10 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Európa nepatrí len im

„Ak si socialisti, ľudovci a progresívci myslia, že Európa patrí len im a dáva im právo pretláčať bez vypočutia iného názoru ich nápady dohodnuté v úzkej skupinke, tak je to veľký omyl, z ktorého ich vyvedú onedlho samotní voliči,“ uzatvára Tomáš Taraba.

Kritika dlhoročnej europoslankyne

Aj podľa Moniky Beňovej dve najväčšie frakcie nepochopili výsledok volieb do EP. „A tak sa rozhodli, že do peletónu priberú výrazne oslabených liberálov a zelených, lebo budú ticho poslúchať. Aspoň v úvode, keď ich potrebujú a podhodia im zato nejaké tie predsednícke a podpredsednícke miesta vo vedení výborov" opísala situáciu v Bruseli dlhoročná europoslankyňa. Tej sa nepáči ani fakt, že tieto dve frakcie si do svojho vedenia nezvolili nikoho z východnej Európy.

Pretiekol jej pohár trpezlivosti

Koniec rokovaniam so socialistami naznačuje to tento výrok Moniky Beňovej: „Je to absolútne neprijateľné a dnes (9.7. - pozn. red. HD) som kolegov zo SMER-SSD informovala, že "ja už so socialistami ďalej rokovať nebudem. Je to jednak nedôstojné a jednak vidím po troch týždňoch, ako ich nezaujímajú žiadne názory ani debata o budúcnosti, len vlastné pozície a to, či Costa bude na púť rokov predsedom Rady."

Nemecká armáda koncom augusta opustí leteckú základňu v Nigeri
Burkina Faso, Mali a Niger vytvorili Konfederáciu sahelských štátov. Nemecká armáda po neúspešných rokovaniach oznámila, že na konci augusta opustí leteckú základňu v Nigeri Lídri spomínaných troch krajín, kde žije približne 72 miliónov ľudí, sa... Čítať ďalej
09 | 07 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik