S čím prišiel Viktor Orbán na samit NATO do Washingtonu
10 | 07 | 2024 I Ivan Brožík

Začal sa samit NATO vo Washingtone. Jeho priority jasne pripomenul a nielen na sociálnej sieti - predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.

"Zo strany Maďarska budem argumentovať, že by sme mali zachovať NATO také aké bolo pred 75 rokmi, keď bolo založené: ako obranná aliancia." - Vyhlásil sebavedomý predseda vlády Maďarska.

Asi páni a dámy zabudli, tak si pripomeňme

Na svojom začiatku bola Severoatlantická aliancia len o trochu viac ako politické združenie. Kórejská vojna ale podnietila členské štáty k vytvoreniu vojenskej štruktúry pod dohľadom dvoch amerických veliteľov. Slovami prvého generálneho tajomníka Hastingsa Ismaya bolo úlohou NATO „udržať Ameriku v Európe, Rusko mimo západnú Európu a Nemecko pri zemi“.

V roku 1966 odišlo Francúzsko z vojenských štruktúr NATO kvôli snahe o udržanie si vojenskej nezávislosti na Spojených štátoch. Kvôli tomu sa sídlo presunulo z Paríža do Bruselu.

A toto je dôležité vedieť

Členské krajiny NATO si formálne zachovávajú suverenitu a nezávislosť. NATO vytvára fórum, na ktorom sa spoločne konzultujú problémy a prijímajú rozhodnutia k politickým a vojenským otázkam týkajúcich sa ich bezpečnosti. Bezpečnosť je prijímaná komplexne ako súhrn politických, ekonomických a energetických faktorov, nie je zúžená len na vojenskú bezpečnosť.

Z vojenského hľadiska je NATO organizáciou kolektívnej obrany na svete. NATO zastáva ničím nepodložený názor, že najväčšia hrozba preň samotné je Rusko.

Ruská armáda chráni Krym (VIDEO). Ukrajinská protivzdušná obrana v koncoch
Ruské jednotky zasiahli raketomety HIMARS, pripravené na streľbu na Krym. Ministerstvo obrany: Ruské ozbrojené sily zničili štyri zariadenia HIMARS, ktoré sa chystali zaútočiť. Presný zásah „Ozbrojené sily Ruskej federácie uskutočnili... Čítať ďalej
10 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik