Mimovládky si za to môžu samy
10 | 07 | 2024 I Ivan Brožík/TA SR

Občianska spoločnosť vraj nebude môcť rozhodovať, kto ju bude zastupovať a v jej mene kontrolovať prípravu a implementáciu eurofondov. Podpredseda Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie a predseda Komory mimovládnych neziskových organizácií (MNO) Marcel Zajac tak reagoval na dokument Uplatňovanie princípu partnerstva v oblasti politiky súdržnosti Európskej únie v podmienkach Slovenskej republiky. Včera ho prijala vláda.

"Štát doteraz vždy akceptoval Komoru mimovládnych neziskových organizácií, teda reprezentantov najväčších platforiem občianskeho sektora v SR, ako ten orgán, prostredníctvom ktorého sa vyberali zástupcovia mimovládnych neziskových organizácií napríklad do monitorovacích výborov. Systém fungoval bez problémov roky," povedal Zajac. Vláda sa podľa neho teraz rozhodla pre radikálnu zmenu. Za proces výberu bude zodpovedný štát.

Mimovládky by stále chceli vládnuť, ale sú to predsa mimovládky

Zmena pravidiel bola podľa Zajaca na rokovaní vlády podporená klamlivými argumentmi. "Vraj mimovládok je veľa, nevedia sa dohodnúť na nomináciách, tak to za sektor bude robiť pani splnomocnenkyňa. Toto je čistá lož," podotkol.

Mimovládne neziskové organizácie krok vlády vnímajú ako vážny zásah do politiky partnerstva sektorov. Listom sa preto obrátili na Splnomocnenkyňu vlády SR pre občiansku spoločnosť Simonu Zacharovú. V liste ju žiadajú o stretnutie. O stretnutie požiadali aj Zastúpenie Európskej komisie v SR.

Vláda má rozhodovať a vládnuť

 Vláda zmenu pravidiel odôvodňovala nedostatkami. "Je nevyhnutné do tohto systému priniesť otvorenosť, transparentnosť a nastaviť jednoznačné procesné kritériá," napísalo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR v materiáli, ktorým sa vláda zaoberala.

Taraba: V Bruseli sa rozhodli ignorovať voliča
Je po voľbách, zvykajte si, povedali si dve najsilnejšie frakcie, ktoré majú pocit, že sa vlastne nič nezmenilo a oni pevnou rukou povedú Európu tam, kam ju chcú mať. Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) na sociálnej sieti... Čítať ďalej
10 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik