Medveď v Karpatoch opäť zabíjal, avšak oveľa južnejšie od nás
10 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Slovensko evidentne nie je jedinou krajinou, ktorá má problém s premnoženou najväčšou šelmou Európy. Podobné problémy rieši aj hornaté Rumunsko. O útoku medveďa na mladú ženu počas turistiky v Južných Karpatoch informuje portál Nový čas, ktorý sa odvoláva na rumunskú tlač.

Záchranné zložky po útoku šelmy v utorok večer kontaktoval svedok incidentu. Ten sa stal v pohorí Gucegi (južne od Brašova). Záchranári našli mladú ženu bez známok života zhruba hodinu po hlásení. Keďže medveď bol agresívny aj voči nim, boli nútení ho zastreliť.

Rovnaké problémy

Odhaduje sa, že v Južných Karpatoch žije zhruba osem tisíc medveďov, čo z Rumunska robí po Rusku krajinu s druhou najväčšou medveďou populáciou v Európe, píše Nový čas. Aj tamojší obyvatelia sa stretávajú s útokmi či už na zver, alebo na turistov. Synantropné medvede sa chodia kŕmiť do odpadkových kontajnerov aj v Brašove.

Iba manželstvo a láska otca a matky dôkladne pripraví deti na život
Tohtoročný pochod Hrdí na rodinu sa zameria, tak ako vlani, na tému - Manželstvo chráni deti. Uskutoční sa v sobotu 20. júla na Jakubovom námestí v Bratislave, odkiaľ sa účastníci v červených tričkách presunú cez Dunajskú ulicu a Dostojevského rad... Čítať ďalej
10 | 07 | 2024 | Ivan Brožík/TA SR

Presúvanie problému nie je jeho riešenie

Rumunský minister životného prostredia Mircea Fechet opakovane vyzval na zvýšenie kvóz na odstrel medveďov. V minulosti už požadoval, aby bolo ročne odstrelených 500 jedincov, čo sa po konzultácii s ostatnými inštitúciami znížilo na počet 220 kusov.

Aj Rumunsko sa usilovalo riešiť tento problém prevozom agresívnych medveďov do iných regiónov, no podľa Fecheta táto metóda nepomáha. „Vedie to len k presúvaniu problému z jedného okresu do druhého", povedal pre rozhlasovú stanicu Antena 3 CNN.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik