Kováčik možno smeruje z väzenia domov
10 | 07 | 2024 I Eka Balašková

Pripisujú mu 50-tisícový úplatok za prepustenie mafiánskeho bosa z vyšetrovacej väzby, či prijatie úplatku od „Pána X“ za zmiznutie dvoch trestných káuz a tiež má byť zapletený do policajnej kauzy Očistec. Dušan Kováčik bude na základe rozhodnutia Ústavného súdu o novele trestného zákonamožno prepustený do domáceho väzenia. Nový Čas kontaktoval jeho obhajcu Erika Magála s otázkou, či Kováčik túto možnosť využije.

Bývalý špeciálny prokurátor bol zadržaný v policajnej akcii v r. 2020 a odsúdený bol na osem rokov. Parlament však schválil novelu Trestného zákona a keďže Kováčik spĺňa podmienky, za ktorých môže byť prepustený, je tu reálna šanca, že sa tak stane. Má to však aj háčik: Nezaplatil pokutu, čo však podľa Magála nie je problém. Ústavný súd rozhodol o novele Trestného zákona, podľa ktorej možno viacerí odsúdení požiadajú o možnosť domáceho väzenia. Kováčikov advokát však pripomína, že keďže zatiaľ zákon nenadobudol účinnosť, s klientom o tom ešte nehovorili.

Od r. 2020

Býval šéfom Úradu špeciálnej prokuratúry, teda jedným z najmocnejších osôb v štáte. V rámci akcie Božie mlyny v r. 2020 bol zadržaný a dodnes sa na slobodu nedostal. Osemročný trest za korupciu a vyzradenie utajovaných skutočností so odpykáva v Dubnici nad Váhom.

Dnes bude pekne, Remišová si ide "svoje"
Veronika Remišová si našla ďalší dôvod na svoj každodenný pľuvanec do slovenskej vlády - útok na nemocnicu na Ukrajine. Na sociálnej sieti sa preň otiera o Richarda Rašiho. "Minister Richard Raši, hlasosmerácky "expert" na eurofondy, ktorý by... Čítať ďalej
10 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Trestný zákon môže pomôcť

Novela Trestného zákona, ktorý parlament schválil začiatkom roka však môže znamenať, že ak Kováčik splní potrebné podmienky, „dostane náramok“ a zvyšok trestu si odkrúti v domácom väzení.  Musí však byť preukázateľné jeho polepšenie sa vo väzení, uplynutie tretiny trestu a zvyšok trestu nepresahuje päťročnú hranicu. Erik Magál, Kováčikov obhajca si myslí, že jeho klient tieto kritériá splnil.

Dostal aj peňažný trest

Bývalý špeciálny prokurátor doposiaľ nezaplatil pokutu vo výške stotisíc eur. Tú mu udelil Najvyšší súd SR, pričom náhradným trestom mal byť rok vo väzení. Kováčik navrhoval zaplatenie na splátky, no súd nesúhlasil. Magál podľa Nového času tvrdí, že Kováčik túto sumu zaplatiť pred premenou trestu nemusí, pretože novela pri zmene výkonu trestu na domáce väzenie takúto podmienku nemá.

Zuzana Čaputová, foto: FB/E.Ch. | Zuzana Čaputová Aláča odvolala expresne aj napriek tomu, že nebol politickým nominantom

Rozhodnutie Ústavného súdu

Predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan a sudca Peter Straka na tlačovej besede v stredu, 3. júla informovali o rozhodnutí Ústavného súdu. Na neverejnom zasadnutí Ústavný súd rozhodol o návrhu prezidentky SR, skupiny tridsiatich šiestich poslancov NR SR a ďalšej skupiny tridsiatich deviatich poslancov NR SR, týkajúcom sa novely Trestného zákona.

ÚS rozhodol o Trestnom zákone. Nesúlad s Ústavou našiel len v troch bodoch (VIDEO)
Predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan a sudca Peter Straka na tlačovej besede v stredu, 3. júla informovali o rozhodnutí Ústavného súdu (ÚS) o novele trestného zákona. Nález obsahuje tri body, v ktorých nález ÚS hovorí o nesúlade s Ústavou SR. Na... Čítať ďalej
03 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Nie je jediný

Advokát z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave upozornil, že Dušan Kováčik nemusí byť jediným odsúdeným, ktorý si bude môcť podať podobnú žiadosť..

„Je to jeden z prvkov postpenitenciárnej starostlivosti (nasledujúcej po výkone trestu odňatia slobody, pozn. red.). Nakoniec musí sudca zvážiť, či to schváli, alebo nie,uzavrel Strémy.

Erik Magál, advokát D. Kováčika

„Novela Trestného zákona pokrýva prípad Dušana Kováčika. Vec je taká, že žiadosť o premenu trestu na domáce väzenie môže podávať len riaditeľ ústavu. My môžeme podať len podnet riaditeľovi ústavu na výkon trestu. Momentálne je bezpredmetné riešiť, či žiadosť podáme, pretože som to s klientom zatiaľ neriešil. Nález Ústavného súdu ešte nie je účinný, takže sme sa o tom nebavili,“povedal k téme Erik Magál.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik