ÚVZ upozorňuje na detské potraviny s prekročeným množstvom rezíduí pesticídov
09 | 07 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nevyhovujúce detské potraviny s prekročeným množstvom rezíduí pesticídov. Ide o dojčenské výživy. Spotrebiteľom odporúča, aby ich nekupovali a nekonzumovali, prípadne ich vrátili späť do miesta predaja. TASR o tom informoval odbor komunikácie ÚVZ SR.

Nevyhovujúcou detskou potravinou je Hello XXL dojčenská výživa s jahodami 200 g od ukončeného 6. mesiaca veku, dátum minimálnej trvanlivosti 11. 12. 2025. Rovnako aj Hello dojčenská výživa s jablkami 100 g od ukončeného 4. mesiaca veku, dátum minimálnej trvanlivosti 08. 10. 2025.

FOTO TASR - ÚVZ
FOTO TASR - ÚVZ
Ilustračný obrázok / Pixabay

V uvedených potravinách bol laboratórnou analýzou zistený obsah rezíduí pesticídov (fosetyl-Al, chlorečnan) v množstvách prevyšujúcich 0,01 miligramu na kilogram. Je to prekročenie legislatívne stanoveného limitu a na základe tohto sa výrobky nepovažujú za bezpečné," uviedol úrad.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva prijímajú kroky na stiahnutie uvedených potravín z trhu v SR. Obe potraviny sú v procese hlásenia do systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá RASFF.

Prieskum: Toto Slovákom v práci prekáža najviac!
V práci trávime pomerne veľkú časť produktívneho života. Je teda pochopiteľné, že sa v nej potrebujeme cítiť aspoň trochu komfortne. Slovenský národný panel v máji 2024 uskutočnil prieskum „Čo ti prekáža na práci“, ktorého sa zúčastnilo 1027... Čítať ďalej
09 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik