Fico na tom trvá: Zákaz dovozu ukrajinských agrokomodít platí (VIDEO)
10 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

Premiér Robert Fico na žatevnom dni v Slovenskej Novej Vsi jasne deklaroval postoj Slovenska k dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny. Za prítomnosti ministra pôdohospodárstva Richarda Takáča a zástupcov poľnohospodárskeho sektora zdôraznil, že Slovensko bude naďalej chrániť svojich farmárov.

Ochrana domáceho trhu je prioritou

"My neprepadneme módnym trendom a neustúpime, pokiaľ ide o dovozy poľnohospodárskej produkcie z Ukrajiny," vyhlásil premiér Fico. Potvrdil, že zoznam produktov, ktorých dovoz z Ukrajiny je zakázaný, zostáva v platnosti. Tento postoj vysvetlil aj ukrajinskému premiérovi Denysovi Šmyhaľovi, zdôrazňujúc potrebu ochrany slovenského poľnohospodárstva.

Kompromisné riešenie pre Ukrajinu

Napriek pevnému postoju v otázke dovozu, Slovensko ponúka Ukrajine alternatívu. "Jediné, čo sme pre vás pripravení urobiť, je vytvoriť koridor cez Slovensko, ktorý zabezpečí vývoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov," uviedol Fico. Toto riešenie by malo umožniť Ukrajine exportovať svoje produkty bez ohrozenia slovenského trhu.

Budúcnosť slovenského poľnohospodárstva

Minister Takáč upozornil na nevyhnutné zmeny v slovenskom poľnohospodárstve v súvislosti s potenciálnym vstupom Ukrajiny do EÚ. "Slovenskí poľnohospodári, ktorí len pestujú tri-štyri komodity a ktoré vyvážajú do krajín západnej Európy, tak už nebudú ich môcť vyvážať," vysvetlil.

Diverzifikácia ako kľúč k úspechu

Riešením pre slovenských farmárov má byť diverzifikácia produkcie. "Táto diverzifikácia bude spočívať vo výraznejšej orientácii na špeciálnu rastlinnú a špeciálnu živočíšnu výrobu," uviedol Takáč. Poľnohospodári by sa mali zamerať na pestovanie väčšieho množstva ovocia a zeleniny, ako aj na zvyšovanie stavov hospodárskych zvierat.

Slovensko tak jasne deklaruje svoj zámer chrániť domácich producentov, zároveň však hľadá spôsoby, ako sa prispôsobiť meniacim sa podmienkam na európskom poľnohospodárskom trhu.

Podporí Smer-SSD Ursulu von der Leyenovú? Beňová to povedala jasne
V stredu, 26. júna sa prezident SR Peter Pellegrini stretol aj s Ursulou von der Leyenovou, ktorá viedla Európsku komisiu v uplynulom volebnom období. Rokovali spolu okrem iného aj o podpore Maroša Šefčoviča, ktorý by mal podľa prezidenta... Čítať ďalej
08 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

 

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik