AKTUALIZOVANÉ Premiér prišiel v utorok prvýkrát od atentátu na rokovanie vlády
09 | 07 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Premiér Robert Fico (Smer-SD) prišiel v utorok na rokovanie vlády. Ide o jeho prvé rokovanie po atentáte.

Aktualizované o 13:03: "Pomaly sa vraciam do pracovného tempa a dúfam, že čoskoro budem v poriadku, aby som mohol naplno vykonávať svoju funkciu, do ktorej ma zvolili občania Slovenskej republiky," povedal Fico. V stredu (10. 7.) sa uskutoční tradičné rokovanie vlády, ktoré bude podľa Úradu vlády SR opätovne viesť premiér.

Minister investícií Richard Raši (Hlas-SD) priblížil, že Fico bol v poriadku a rokovanie vlády viedol tak, ako predtým. Ministri mali zároveň rozpravu o tom, čo bude na stredajšom rokovaní vlády. Podľa Rašiho predložia jeden veľmi dôležitý materiál, o ktorom viac povedať nechcel.

FOTO TASR - Pavel Neubauer | Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) prichádza na 42. rokovanie vlády SR 9. júla 2024 v Bratislave.

Vláda sa v utorok zaoberá plnením úloh plánu obnovy aj eurofondami

Systém spolupráce štátu a samospráv s občianskym sektorom a výber jeho zástupcov v oblasti eurofondov by mal byť jasnejší. Vyplýva to z dokumentu Uplatňovanie princípu partnerstva v oblasti politiky súdržnosti Európskej únie v podmienkach Slovenskej republiky, ktorý v utorok schválila vláda.

Účasť zástupcov občianskej spoločnosti na riadení eurofondov by mala byť podľa dokumentu Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR transparentnejšia a otvorenejšia.

"Doterajšia aplikačná prax poukázala na nedostatky nastaveného systému riadenia spolupráce a partnerstva so zástupcami občianskej spoločnosti. Je nevyhnutné do tohto systému priniesť otvorenosť, transparentnosť a nastaviť jednoznačné procesné kritériá," píše ministerstvo v materiáli.

Okrem toho štát vypracuje metodické usmernenie pre nomináciu a výber zástupcov občianskej spoločnosti pri riadení eurofondov. Ministerstvo chce touto zmenou otvoriť proces riadenia fondov pre relevantné neziskové organizácie.

Premiéra postrelili po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej 15. mája. Streľbou zblízka mu páchateľ činu spôsobil viaceré vážne zranenia. Fico sa v uplynulých dňoch zúčastnil na cyrolo-metodských oslavách aj žatve

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik