Orbán na muške! Brusel ide po ňom
11 | 07 | 2024 I Milan Laca

Predstavitelia EÚ sa hnevajú na Orbánovu renegátsku diplomatickú misiu za Putinom.

Brusel teraz plánuje obmedziť sebavyhláseného prezidenta Európy.

"Výlety" 

Odkedy sa Budapešť minulý týždeň ujala rotujúceho predsedníctva EÚ, maďarský líder Viktor Orbán šmýkal ako mačka na pervitíne. Z Kyjeva na stretnutie so svojím bête noire Volodymyrom Zelenskym, do Moskvy na chinwag s ruským lídrom Vladimirom Putinom, do Pekingu, kde sa stretol s predsedom Si Ťin-pchingom. Maďarský premiér uskutočnil závratný program globálnej diplomacie, ktorý, ako hovorí, je navrhnutý tak, aby priniesol mier na Ukrajinu.

Dráždi ich

Orbánovo hyperaktívne poskoky však spôsobilo, že skutoční európski prezidenti prevrátili očami, pričom šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a šéf Európskej rady Charles Michel kritizovali maďarského lídra, píše Politico.

Pokračuje v mierovej misii
Maďarský premiér pricestoval do Číny. Orbán chce so Si Ťin-pchingom diskutovať o dosiahnutí mieru na Ukrajine. Hľadá spôsoby V pondelok 8. júla odletel maďarský premiér Viktor Orbán do Pekingu. S čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom bude... Čítať ďalej
09 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vidí to po svojom  

Napriek protestom z Bruselu Orbán hrdo vyhlásil, že do Moskvy prišiel ako emisár Európskej únie. „Nemôžeme dosiahnuť mier bez dialógu a diplomatických kanálov,“ povedal Orbán v Kremli. „Zažil som, že pozície sú od seba vzdialené, ale z hľadiska obnovenia dialógu sa dnes urobil prvý dôležitý krok.“ Na konci jeho cestovateľského videa sa objavilo logo maďarského predsedníctva s trumpovským sloganom: Make Europe Great Again. Ale skutočný dôvod Orbánovho víru prvého týždňa predsedníctva EÚ by mohol ležať bližšie k domovu. Orbánova strana Fidesz práve utrpela v eurovoľbách najslabší výsledok za posledných 15 rokov a objavil sa nový protikandidát, Péter Magyar. Bol dlhoročným Orbánovým spojencom, no vo februári sa obrátil proti budapeštianskemu establišmentu, založil verejné hnutie, ktoré sa stalo stranou a pri urnách získal takmer 30 percent hlasov. 

Budú o ňom debatovať

Podľa nemenovaného diplomata, veľvyslanci EÚ budú diskutovať o predsedníctve a jeho nedávnych cestách na svojom stredajšom stretnutí v Bruseli, čo je prvým znakom toho, že predstavitelia EÚ by mohli prejsť od samotného verejného odsúdenia ku konkrétnym krokom na obmedzenie budapeštianskeho predsedníctva. Podľa iného  diplomata z EÚ, narastajú obavy o Orbána. „Malo by byť jasné, že zastupuje iba svoju vlastnú krajinu, ale namiesto toho zámerne zanechal veľa nejasností,“ povedal diplomat. Dodal, že napätie je po prvom týždni predsedníctva vysoké a očakáva sa, že sa bude ďalej zvyšovať pred zasadnutím Rady pre zahraničné veci 20. júla, keďže Maďarsko naďalej blokuje financovanie, ktoré má Ukrajine pomôcť získať peniaze na nákup zbraní z EÚ.

Čo bude nasledovať? 

Je nepravdepodobné, že by Brusel mal chuť okamžite udrieť Maďarsko kvôli Orbánovej globálnej sláve, hoci analytici tvrdia, že existujú mechanizmy na zbavenie Orbána predsedníckeho úradu. „Ak preukážu odhodlanie správne zareagovať na Orbánovu „šokujúcu“ diplomaciu, zameranú na trollovanie a zosmiešňovanie EÚ, môžu sa maďarského predsedníctva zbaviť v priebehu niekoľkých týždňov“, napísal Dániel Hegedűs, vedúci pracovník nemeckého Marshallovho fondu. Na prepísanie harmonogramu rotujúcich predsedníctiev a posunutie dátumu začiatku nadchádzajúceho poľského predsedníctva o niekoľko mesiacov, by bola potrebná kvalifikovaná štvorpätinová väčšina v Európskej rade.

Záver?

Orbán zo svojej strany neprejavuje žiadne známky toho, že by počúval výzvy Bruselu na zdržanlivosť...  Pokračuje vo vykonávaní trestuhodného cestovného plánu... Už je na ceste do Washingtonu na tohtotýždňový summit NATO, píše Politico.

"Jadrová vojna? Nie je nikto, kto by to zastavil." Carlson robil rozhovor s mocným Rusom
Ako je na tom Rusko dnes? Publicista Tucker Carlson sa spýtal 52-ročného "legendárneho ruského oligarchu" Andreja Melničenka. Hovorí sa, že ho zničila administratíva Joea Bidena. Melničenko opísal, prečo je podľa jeho názoru vojna katastrofou pre... Čítať ďalej
09 | 07 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik