NATO ťahá chápadlá do Ázie, no narazí na tvrdý odpor
11 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

NATO sa snaží natiahnuť svoje chápadlá hlbšie do Ázie, no jeho snahy pravdepodobne skončia neúspechom. Vojenská aliancia, ktorá práve oslavuje 75. výročie svojho vzniku, sa pokúša získať pozornosť šírením teórie "čínskej hrozby" a pozývaním ázijských krajín na svoje samity. No väčšina štátov v regióne nemá záujem o ďalšie napätie a konflikty. V utorok sa vo Washingtone začína samit NATO 2024. Toto každoročné podujatie sa nielenže zmenilo na "mlynček na reči" pre teóriu "čínskej hrozby", ale tiež opäť dokázalo ambíciu NATO zasahovať do záležitostí Ázie a Tichomoria, uvádza portál Global Times.

NATO sa snaží o expanziu napriek vnútorným problémom

Taktika, ktorú Západ používa na získanie pozornosti na toto podujatie, nie je ničím iným ako neustálym šírením teórie "čínskej hrozby". Pod vplyvom humbuku zo strany USA a NATO sa zdá, že Čína sa stala "kľúčom" k prežitiu Európy a riadi osud rusko-ukrajinského konfliktu ako "rozhodujúca mocnosť". Okrem toho NATO už tri roky po sebe pozýva Japonsko, Južnú Kóreu, Nový Zéland a Austráliu a pokúša sa vytvoriť "ázijsko-tichomorské NATO". Táto organizácia, ktorá pôvodne tvrdila, že je "obranná", sa teraz snaží dokázať, že môže "chrániť" celý "ázijsko-tichomorský" región.

NATO, ktoré oslavuje 75. výročie svojho vzniku, ale už dávno malo byť vyhodené do koša dejín, je teraz vnútorne slabé a čelí mnohým výzvam. Neistota týkajúca sa francúzskych parlamentných volieb, nadchádzajúcich prezidentských volieb v USA a zvyšovania európskych výdavkov na obranu vyvoláva obavy. NATO už nie je v mnohých otázkach jednotnou organizáciou. Táto už aj tak uvoľnená aliancia pod vedením USA teraz dúfa, že sa jej podarí vybudovať jednotu šírením fámy, že "Čína ohrozuje regionálnu bezpečnosť". 

V skutočnosti sa USA prostredníctvom NATO nesnažia len zadržiavať Čínu, ale chcú kontrolovať celý ázijsko-tichomorský región. Na dosiahnutie tohto cieľa sa NATO snaží rôznymi spôsobmi získať regionálne krajiny, pričom neustále vytvára a zveličuje bezpečnostné krízy v ázijsko-tichomorskom regióne. V dôsledku toho sa niektoré regionálne krajiny dostali do tejto pasce USA. Podľa správ Japonsko, Južná Kórea, Austrália a Nový Zéland začali koordinovať svoju činnosť s NATO s cieľom posilniť spoluprácu v oblastiach, ako je kybernetická bezpečnosť a dezinformácie. Za unáhleným zapojením niektorých regionálnych krajín do záležitostí NATO môžu byť skryté motívy, ale ide o nebezpečný hazard, ktorý by tieto krajiny mohol ľahko priviesť do priepasti.

Región túži po mieri, nie po novej studenej vojne

Európa bola kvôli NATO svedkom turbulencií, napätia a konfliktov. Teraz majú USA v úmysle viesť tento blok tak, aby zasiahol hlbšie do Ázie, a snažia sa vytvoriť "ázijsko-tichomorské NATO", ktoré by pomohlo dosiahnuť "indo-tichomorskú stratégiu" USA. To vyvolá len odpor veľkej väčšiny regionálnych krajín. 

"Je ťažké, aby "ázijsko-tichomorské NATO" dosiahlo nejaký zásadný prielom," povedal Xiang Haoyu, výskumný pracovník Čínskeho inštitútu medzinárodných štúdií, pre Global Times. Ázijsko-tichomorský región sa od Európy zásadne líši z hľadiska ideológie, hodnôt a geografie. Pre USA a ich spojencov v regióne nie je možné vytvoriť alianciu podobnú NATO. 

Okrem toho väčšina krajín v ázijsko-tichomorskom regióne bola v minulosti kolóniami alebo polokolóniami, zatiaľ čo mnohé západné krajiny boli kolonizátormi, ktorí sa nedokážu vcítiť do regionálnych krajín a na ovládanie regiónu budú používať len svoje staré koloniálne myslenie. 

Snaha o kontrolu narazí na odpor

Ázijsko-tichomorské krajiny túžia po mieri a stabilite. Ázijsko-tichomorský región je motorom svetového hospodárstva vďaka tomu, že má mier a stabilitu. Ak NATO, vojenská aliancia, ktorej poslaním je narúšať a podnecovať konflikty, natiahne svoje chápadlá ďalej do ázijsko-tichomorského regiónu, regionálnu dynamiku namiesto rozvoja a prosperity zatieni konfrontácia a nepokoj.

Blok by nemal vnášať nestabilitu do ázijsko-tichomorského regiónu, ako to urobil v Európe. Násilné zasahovanie do regionálnych záležitostí nevyhnutne vyvolá silnejší odpor voči transatlantickému vojenskému bloku. Rozširovanie vplyvu NATO ďalej do ázijsko-tichomorskej oblasti sa skončí len neúspechom.

Prezident Pellegrini na tenkom ľade v NATO! Opozícia žiada rázne kroky
Napätie stúpa pred kľúčovým samitom NATO vo Washingtone. Zatiaľ čo prezident Pellegrini sľubuje prezentovať Slovensko ako "silnú a stabilnú krajinu", opozičné strany bijú na poplach. Čo sa deje za kulisami a aké prekvapenia nás čakajú? Pellegrini... Čítať ďalej
09 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia,

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik