"Jadrová vojna? Nie je nikto, kto by to zastavil." Carlson robil rozhovor s mocným Rusom
09 | 07 | 2024 I Ivan Mihale

Ako je na tom Rusko dnes? Publicista Tucker Carlson sa spýtal 52-ročného "legendárneho ruského oligarchu" Andreja Melničenka. Hovorí sa, že ho zničila administratíva Joea Bidena. Melničenko opísal, prečo je podľa jeho názoru vojna katastrofou pre Rusko aj Západ a ako sa západní politici zahnali do kúta.

Tucker Carlson pozval na rozhovor jedného z "jedného z legendárnych ruských oligarchov", ako nazval Andreja Melničenka. Carlson dodal, že je jedným z ľudí, ktorých Bidenova administratíva zničila. A chcel od neho počuť, v akom stave je dnes Rusko.

Melničenko je jedným z ľudí, ktorých aktíva boli zablokované v rámci protiruských sankcií. V rozhovore s Carlsonom vyjadril nádej, že jedného dňa mu bude majetok vrátený. "Je to politické rozhodnutie," povedal. Melnichenko vlastní jednu z najväčších spoločností na výrobu hnojív na svete. Je to spoločnosť, ktorá dodávala trhu približne sedem percent svetového obchodu s hnojivami. A hovorí, že nerozumie, prečo boli na neho uvalené sankcie. Ak by obchodoval so zbraňami, pochopil by, ale ak obchoduje s hnojivami, ktoré udržujú svet jesť, nechápe, prečo musí čeliť sankciám.

Hovorí sa, že začal podnikať vo veku devätnástich rokov, keď študoval na Moskovskej univerzite. "Vybudoval som niekoľko spoločností, ktoré sa stali svetovými lídrami vo svojom odbore," povedal. "Nikdy som nepracoval pre žiadny štát, Rusko ani pre žiadny iný," dodal jedným dychom.

Keď mal 21 rokov, získal licenciu na prevádzkovanie bankového domu, ktorý neskôr predal

Povedal, že nevenoval pozornosť privatizácii, takže ani on, ani jeho banka z nej nezbohatli. Zdôraznil, že buduje čisto súkromné subjekty. "Mal som 23 alebo 24 rokov a nemal som dosť peňazí, takže privatizácia ako príležitosť mi unikla," povedal.

Podľa vlastných slov nemá s inváziou na Ukrajinu nič spoločné, napriek tomu sa ocitol na sankčnom zozname. A jeho aktíva boli zmrazené. Môže byť tiež skonfiškovaný.

"V mojom prípade som nebol potrestaný za to, že som urobil niečo zlé. Bol som sankcionovaný za to, kto som, a som bohatý Rus. Banku predal v roku 2007 a finančným službám sa nevenuje už mnoho rokov.

"Ak máte na účte peniaze, zablokujú ich na vašom účte. Ak máte súkromný dom, v podstate nemôžete ísť do svojho domu," povedal a opísal sankčný mechanizmus. Týmto spôsobom mu Američania údajne skonfiškovali niekoľko miliárd dolárov. V praxi to znamená, že jeho spoločnosť bude vyrábať menej hnojív, čo podľa ruského podnikateľa znamená, že viac ľudí na celom svete bude trpieť hladom. "Neprimeraný účinok sankcií zasiahol najmä chudobné krajiny Afriky, niektoré krajiny v Latinskej Amerike, niektoré krajiny v Ázii," povedal a dodal, že keď poľnohospodári v Afrike nemohli kúpiť jeho hnojivá, produkovali menej domácich plodín. A to viedlo k zvýšeniu cien tých výrobkov, ktoré boli dostupné na trhu.

Americkí zákonodarcovia však údajne veľmi dobre vedia, čo svojimi sankciami urobili po celom svete.

A Európania rovnako dobre vedeli, čo by sa stalo, keby sa odrezali od lacnej ruskej energie. Podľa ruského podnikateľa Európania museli vedieť, že spoločnosti začnú odchádzať napríklad do USA za lacnejšou energiou.

"Nepamätám si presné číslo, ale myslím si, že by bolo celkom správne povedať, že európsky HDP v roku 2019 bol niečo ako 15 biliónov dolárov a HDP Spojených štátov v tom čase bol asi 15,4 bilióna dolárov. … Ak sa nemýlim, teraz je to asi 25 biliónov pre Európanov a asi 16,5 bilióna pre USA. Každá spoločnosť, ktorá buduje svoje podnikanie na prístupe k lacnejšej energii, by neuvažovala o nových investíciách alebo pokračovaní v činnosti v Európe, pretože teraz sú európske ceny energie oveľa vyššie ako v USA. Pretože európske ceny sú teraz odvodené od ceny LNG."

Pokiaľ ide o vojnu, podľa ruského podnikateľa je to veľký problém aj pre Rusko, pretože vojna znamená zničenie

"Nemyslím si však, že myšlienka zničenia ruskej ekonomiky je v krátkodobom horizonte uskutočniteľná. Máme dobrý tím technokratov, ktorí pracujú vo vláde, pracujú v centrálnej banke a stále platí, že najväčšia časť ruskej ekonomiky funguje na trhových princípoch," povedal hosť Tucker Carlson.

Vojna na Ukrajine však predstavuje problém aj pre Spojené štáty, pretože mnohé krajiny sa často odkláňajú od dolára ako svetovej meny. Podľa Melničenka Čína v súčasnosti realizuje iba 50 percent svojho obchodu v dolároch, čo je nárast oproti predchádzajúcim 90 percentám. V Rusku sa teraz asi 14 percent obchodu uskutočňuje v dolároch. "V podstate si myslím, že dolár stratí svoju pozíciu dominantnej svetovej meny," poznamenal Melničenko.

A rusko-čínsky tandem sa mu zdá byť silný a stabilný.

Podľa Melničenka by sa Rusko malo vnímať ako krajina, ktorá prešla sériou kríz

A najmä mladým ľuďom priniesla kríza určité príležitosti. A potom musíte mať na pamäti, že Vladimír Putin zmenil Rusko po divokých 1990-tych rokoch.

"Chaos, áno, veľký chaos v Rusku. Bolo to dosť ťažké. Ľudia volali po stabilite. A Putin to dosiahol. Priniesol Rusku stabilitu," opísal podnikateľ roky 1990.

Vo všeobecnosti podnikateľ poznamenal, že zabíjanie iných ľudí považuje za hrozné. V súčasnosti sa podľa neho blížime k nebezpečnej situácii, v ktorej napätie eskaluje.

Melničenko sa domnieva, že situácia by mohla eskalovať do jadrovej vojny a zatiaľ nevidí v dohľade sily, ktoré by prispeli k deeskalácii napätia. Zároveň v Kremli podľa podnikateľa chcú len jednu vec. Aby nikto iný neohrozoval Rusko. A namiesto deeskalácie napätia sa hovorí o použití jadrových zbraní. Melničenko tvrdí, že obe strany hovoria o použití jadrových zbraní, ale realita je taká, že tieto hrozby robia najmä ruské štátne médiá.

Podľa Melničenka Západ teraz nemôže nájsť východisko, pretože investoval veľa politického kapitálu do podpory Ukrajiny. "V stávke je ich prestíž a nikto si nechce priznať chybu a nikto nechce byť vnímaný ako politik na Putinovej strane. Podľa ruského podnikateľa teraz Západu chýbajú silní lídri, ktorí by sa pokúsili deeskalovať napätie, a to aj za cenu priznania, že niektoré vyhlásenia v minulosti zneli hlúpo.

Rusi vrhajú nad Ukrajinu drony, ktoré tamojšia elektronika nevidí
Podľa Military Chronicle neďaleko Ocheretina piloti ruských dronov hromadne prepínali na frekvenciu 480-550 MHz. Keďže ukrajinské systémy elektronického boja sú prispôsobené hlavne na štandardné frekvencie 868-915 MHz a neštandardné 700 MHz,... Čítať ďalej
09 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik