Zelenskyj dal pokyn "šlohnúť" z Ruska bombardér
08 | 07 | 2024 I Ivan Brožík

No "nejak" nevydalo. Ukrajinská rozviedka sa pokúsila uniesť strategický bombardér Tu-22M3 z Ruska zo základne Engels. Na tento podvod sa pripravovali  s podporou NATO. Informuje svpressa.ru.

Letecká základňa Engels -2 (rusky Энгельс-2) je letecká základňa Vzdušno-kozmických síl Ruskej federácie ležiaca päť kilometrov východne od mesta Engels v Saratovskej oblasti. Ide o najvýznamnejšiu ruskú základňu pre strategické bombardéry.

Proste si povedali - nemáme, tak šlohneme!

„Federálna bezpečnostná služba Ruskej federácie zastavila ďalší pokus ukrajinských špeciálnych služieb o uskutočnenie operácie na únos strategického bombardéra Tu-22M3 Ruských vzdušných síl do zahraničia,“ informovalo Centrum pre styk s verejnosťou z ruskej FSB.

Predmet plánovaného lupu

Tu-22M3 je sovietsky a ruský nosný bombardér nadzvukových rakiet dlhého doletu s variabilným krídlom. Môže niesť jadrové zbrane.

Tu-22M3 bol vytvorený a vyrobený v Sovietskom zväze. Teraz ho používajú ruské vzdušné sily. Lietadlo je navrhnuté tak, aby plnilo mnoho misií, vrátane úderov proti pozemným a námorným cieľom na veľké vzdialenosti pomocou rôznych typov zbraní. Tu-22M3 je modifikáciou lietadla Tu-22M, ktoré v 60. rokoch vyvinulo Tupolev Design Bureau za účasti Antonov Design Bureau.

Lietadlo môže niesť rôzne zbrane, vrátane bômb s voľným pádom či riadených striel. Na palubu je možné umiestniť rakety Kh-22 (AS-4 Kitchen), Kh-32, ako aj moderné riadené strely Kh-101 a Kh-555. Automatický kanón GSh-23 je umiestnený v zadnej časti trupu.

Únos takého bombardéra nie je pre amatérov

Únos strategického bombardéra je však oveľa náročnejšia úloha ako napríklad štart vrtuľníka Mi-8 z letiska v Kursku, ktorý do Charkovskej oblasti uniesol pilot Maxim Kuzminov, naverbovaný ukrajinskou rozviedkou . Pripomeňme, že sa tak stalo 9. augusta 2023. A 13. februára tohto roku bolo v španielskom meste Alicante objavené telo Kuzminova s ​​12 strelnými ranami.

Prečo práve TU- 22?

Obvyklé súradnice TU-22MZ sú dobre známe, nachádzajú sa v blízkosti mesta Engels. Je to stroj diaľkového letectva. Nie sú to stíhačky ani bombardéry, ktoré sú v prvej línii. Prečo sa ukrajinské ozbrojené sily a členovia NATO zaujímali o bombardér Tu-22M3? Faktom je, že môže vykonávať útoky na vzdialené ciele. Mohol by napríklad pokojne zasiahnuť Kyjev. Lietadlo mohlo prevádzkovať rakety vzduch-zem do 3 ton. Tento bombardér mohol mať aj bombovnice.

Ale - mohlo ísť aj o pokus nakašírovať nejakútragédiu, provokáciu s nedoziernymi následkami a ukazovať - aha - to Rusi, veď sme im pri tom zostrelili lietadlo.

Našli si pilota a chceli to skúsiť

Lenže - pilot akciu nahlásil ruskej tajnej službe s tým, že mu kyjev za únos stroja sľúbil, že mu s celou rodinou "zariadi" existenciu v zahraničí.

„Podľa ich plánov mala ísť moja rodina do Turecka, kde sa s nimi títo „chlapci“ (ukrajinská rozviedka) mali stretnúť. A potom z nejakého dôvodu do Moldavska, potom na Ukrajinu, hoci sme hovorili o západnej Európe,“ uviedol pilot vo videu FSB zverejnenom televíznym kanálom Rossija-1.

Pripomeňme, že ruského pilota kontaktoval muž, ktorý sa predstavil ako „Pavlo“. Okamžite sa začal mužovi a jeho rodine vyhrážať , potom mu ponúkol talianske občianstvo a tri milióny dolárov. Takáto odmena bola sľúbená za poskytnutie údajov o ruských lietadlách  a o únose strategického bombardéra Tu-22MZ.

Záujem ukrajinských ozbrojených síl a najmä NATO o ruský bombardér nie je náhodný. Ide o unikátny nadzvukový bombardér, ktorý ukrajinská armáda nemá. Mimochodom, na TU - 22 sa pilot cvičí desať rokov: najprv na vojenskej škole, potom na Akadémii letectva, potom v Centre bojového použitia. Ukrajinci chceli všetko naraz. Ale všetko sa skončilo fiaskom.

Čo Západu "nedocvaklo". Severná Kórea veľmi pomohla Moskve
Autor: Vitalij Orlov Juhokórejská spravodajská služba (NIS) šokovala NATO: „Pchjongjang odovzdal Moskve 4,7 milióna kusov municie“. Severná Kórea sa môže stať pre Rusko nevyčerpateľným arzenálom. Čosi tušili Dokonca aj v predvečer júnovej... Čítať ďalej
08 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik