Vášáryová sa asi pomiatla. TVRDÝ útok na KATOLÍKOV (VIDEO)
09 | 07 | 2024 I Eka Balašková

 Magda Vášáryová poskytla rozhovor časopisu .týždeň. Redaktor Eugen Korda ju navštívil na mieste, kde dovolenkuje, na čo ho ona opravila, že ona v živote nemala dovolenku, navštívil ju na mieste, „kde v lete som“. Rozhovor však bol o niečom úplne inom, ako o mieste, kde je bývalá politička.

Nenávisť je podľa nej pocit, ktorý nesmie prerásť do pomsty. Vášáryová zauvažovala aj nad tým, či začne Peter Pellegrini podľa vzoru Michala Kováča konať autonómne, alebo „na neho niečo majú“. Dotkla sa aj toho, či je Robert Fico autokrat a bolo treba trošku očierniť aj Jozefa Banáša, ktorého Vášáryová vraj z veľvyslanectva „poslala domov“.

Teraz, ku...a, my!

Vášáryová nás presviedča, že nenávisť, či závisť patria do základnej pocitovej výbavy človeka. „Tá nenávisť patrí k nám. Ide len o to, na čo ju používame. Nenávisť môže niekedy byť aj motorom, že ľudia si povedia ,a ja to dokážem, lebo ja tohto proste musím prekonať´. Nie je to len vyslovene negatívna záležitosť,“myslí si Vášáryová s tým, že nenávisť nesmie obsahovať pomstu, čo je podľa nej už odvodený pocit. A práve chuť pomstiť sa dnes vidí Vášáryová v politike na každom kroku. Podľa nej sme svedkami toho, čomu sa v Poľsku hovorí „teraz, ku...a, my“.

„Boli sme toho svedkami aj predtým, ale teraz je to o to smiešnejšie, že to teraz vedú ľudia, ktorí nič nevedia,“ dopĺňa Vášáryová s tým, že na niektorých ministerstvách je to podľa jej názoru „štvrtá kategória“, čomu sa prispôsobuje aj politika, ktorú prirovnala k politike slovenskej krčmy štvrtej cenovej skupiny niekde v horskej dedine.

Prezident odcestoval na samit NATO do Washingtonu
Prezident SR Peter Pellegrini v pondelok dopoludnia odcestoval do Washingtonu, kde sa tento týždeň zúčastní na samite NATO. TASR o tom informovali z odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR. "Spolu s prezidentom Petrom Pellegrinim sa na samite... Čítať ďalej
08 | 07 | 2024 | Ivan Brožík/TASR

Odpustenie len na sloganoch

Vášáryová si myslí, že súčasná koalícia vyhrala voľby na nenávisti, preto teraz vraj od nich nemôžeme chcieť, aby s tým prestali. V tejto súvislosti sa jej aj odpustenie, ktoré deklaroval Robert Fico po atentáte, zdá len ako fráza. „Veď to je naivné, veď stratia voličov. Oni musia v tom pokračovať, pretože to jediné im zaručuje víťazstvo,“konštatuje Vášáryová.

Rozdeľuj a panuj?

Vášáryová sa v rozhovore venuje aj náboženstvu. Namiesto toho, aby apelovala na súdržnosť kresťanov upozorňuje na niekoľko negatív katolíkov, naproti tomu pokrokovosť evanjelikov. Ako príklad uviedla, že katolíci vždy potrebovali kňaza ako prostredníka medzi sebou a Bohom, kým evanjelici sa rozprávajú priamo s Bohom, navyše aj slovenskí vzdelanci boli evanjelici (bol ním aj Štúr a jeho „družina“, tým však pani diplomatka všeličo vyčíta).

Pellegriniho hodnotenie a nízka mienka o Gašparovičovi

„My vieme, kto je Peter Pellegrini. Ja ho poznám od jeho 20-tich rokov,“ hovorí Magda Vášáryová s tým, že keď mala ona poslaneckú kanceláriu v Banskej Bystrici a ona „vie, kto to je“. Práve preto nepočíta s jeho premenou na spôsob Michala Kováča, ktorý sa pred rokmi vzoprel Vladimírovi Mečiarovi.

„Úprimne. Niečo naňho majú, pretože on sa snažil akosi autonómne správať, ale nevyšlo to. Myslím si, že tam je niečo, pre čo on vždy bude musieť sklapnúť opätky,“ konštatuje Vášáryová, ktorá sa k podozrievavosti aj priznáva. Veľmi nelichotivo sa vyjadrila o Ivanovi Gašparovičovi, ktorý opätky sklapol veľmi rád.

„Pre veľvyslancov on bol veľmi pohodlný prezident. Vedela som, že sa s nikým nevie dohovoriť, pán Schuster, za ním som vždy musela stáť, lebo som nikdy nevedela, čo komu povie,“ spomína Vášáryová.

Potvrdené: Hamran miluje luxus, za ktorý nemusí platiť
Bývalý policajný šéf Hamran dohodol utajené miliónové zákazky s firmou, ktorá mu mala dopriať luxus zadarmo Keď bol Štefan Hamran (Demokrati) menovaný do funkcie a vlastne po celé jeho funkčné obdobie sme boli presviedčaní nie len vedením... Čítať ďalej
08 | 07 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik