Slovenské domácnosti sa musia pripraviť na razantne vyššie výdavky
09 | 07 | 2024 I Eka Balašková

Ceny elektriny sa na burzách dostali na magickú hranicu sto eur. Pražská burza zverejnila údaje, podľa ktorých elektrina pre Slovensko v budúcom roku sa v piatok predávala o tri eurá drahšie, ako na začiatku uplynulého týždňa, informuje Pluska. Tá hovorí aj o vývoji cien ďalšieho dôležitého energetického média – plynu.

Čo hovorí vývoj na burze

Elektrická energia s dodávkou na Slovensko pre budúci rok sa začiatkom minulého týždňa predávala za 97 eur za MWh. Pred troma mesiacmi sa rovnaký objem nakupoval za 70 eur. Podobné ceny, ako v súčasnosti, sa trhová cena pohybovala aj začiatkom tohto roka, pripomína Pluska vývoj cien.

Rast bude pokračovať

„Produkcia síce rastie, najmä z veternej energie, avšak nepostačuje to na aktuálny sieťový odber. Situácia by mala pokračovať aj v najbližšom týždni, aj keď sa zároveň očakáva vyššia produkcia solárnej energie, čo by rast cien mohlo obmedzovať,“avizuje vývoj bankový analytik Tomáš Boháček s tým, že ceny minimálne v najbližšom týždni budú pod vplyvom zvýšeného dopytu rásť.

Systémová medzera v Nemecku

Boháček upozorňuje, že v Nemecku boli ceny skokovo navýšené až o tritisíc percent, čo bola systémová chyba.

„Opäť to odhalilo regulatórne medzery na európskych energetických trhoch, ktoré dlhodobo sužuje napríklad opačný extrém záporných cien,“ podotkol Boháček.

Ako je na tom plyn

Inak je na tom cena zemného plynu. Tá bola v uplynulom týždni na hodnote zhruba 33 eur za MWh, no pred troma mesiacmi sa plyn s dodávkou pre budúci rok nakupoval za 23 eur za rovnaký objem. Začiatkom roka bola hodnota plynu 35 eur za MWh.

Rekordné hodnoty dosahovali energie na trhu v auguste 2022, vtedy sa plyn nakupoval za zhruba 313 eur za MWh a elektrina až za zhruba tisíc eur za rovnaký objem.

Európska Únia vrátane Slovenska dotuje Ukrajinu elektrinou
Prichádzajú vám vyfaktúrované nedoplatky za energie aj napriek tomu, že výška záloh na ne, ktoré ste zaplatili, bola aj tak "vesmírna"? Tak si sadnite a dobre sa držte. Dozviete sa, v akých dávkach a kam tečie s najväčšou pravdepodobnosťou nateraz... Čítať ďalej
09 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

Cena elektriny na burze sa na faktúrach prejaví až po dlhšej dobe

Aktuálna cena elektriny na burze sa na účtoch spotrebiteľov premietne zväčša až po dlhšom čase. Veľkí dodávatelia totiž nakupujú elektrinu na niekoľko mesiacov či dokonca rokov dopredu.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik