Rusi udreli na Kyjev. Vymysleli "fintu"
08 | 07 | 2024 I MilanLaca

Rusko vypálilo rakety na Kyjev. Bombardéry urobili fintu a zasiahli vojenský závod.

Ruské vzdušné sily vykonali klamný manéver počas raketových útokov na Ukrajinu. Štyri bombardéry vzlietli k oblohe, ale neodpálili rakety. Ukrajinská strana informovala, že ráno 8. júla odpálili na celú krajinu 40 rakiet.
Nová taktika

Ruské vzdušné sily zmenili taktiku úderov. Vojenskí korešpondenti informovali, že v noci 8. júla vzlietli na oblohu štyri bombardéry, ale neodpálili žiadne rakety. Bol to klamlivý manéver. Ruské vzdušné a kozmické sily podľa nich náhle zmenili taktiku útoku a na ukrajinskú metropolu nezaútočili v noci, ako predtým, ale cez deň. „Navyše, podľa údajov z Ukrajiny, tri bombardéry TU-22M3 odštartovali z oblasti čo najbližšie k frontu, aby ukrajinská protivzdušná obrana mala menej času zorientovať sa“, uvádza sa v správe.

Zelenskyj dal pokyn "šlohnúť" z Ruska bombardér
No "nejak" nevydalo. Ukrajinská rozviedka sa pokúsila uniesť strategický bombardér Tu-22M3 z Ruska zo základne Engels. Na tento podvod sa pripravovali s podporou NATO. Informuje svpressa.ru. Letecká základňa Engels -2 (rusky Энгельс-2) je letecká... Čítať ďalej
08 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Kam udreli

Hlavným cieľom útokov boli objekty v Kyjeve. K výbuchom došlo aj v Krivom Rogu a Dnepropetrovsku. Agentúra TASS,  s odvolaním sa na zdroj z bezpečnostných síl uvádza, že raketový útok poškodil sklad v závode Arťom v Kyjeve.

Hlásili silné výbuchy a požiare 

Ráno 8. júla vyhlásili na území Ukrajiny letecký poplach. Podľa správ miestnych médií došlo v oblasti stanice metra Lukjanovskaja v Kyjeve k silnému výbuchu a vypukol požiar. Neďaleko stanice sa nachádza závod, ktorý vyrába „výrobky leteckých zariadení“. Informáciu potvrdil primátor mesta Vitalj Kličko. „Podľa predbežných údajov hlavné mesto Ukrajiny očakáva v blízkej budúcnosti tri vlny riadených hypersonických rakiet,“ uvádza sa v správe.

screenshot videa youtube | Útok na Kyjev

Rozporné tvrdenia

Čo hovoria Ukrajinci:

V dôsledku ruského raketového útoku 8. júla v Kyjeve bol zasiahnutý areál Národnej detskej špecializovanej nemocnice „Ochmatdyt“, kde sú obete, oznámil starosta Kyjeva Vitaliy Kličko v Telegrame. V súčasnosti organizujú evakuáciu a premiestnenie všetkých, ktorí sa v priestoroch nachádzali.  "Zajtrajšok, 9. júl, bol rozhodnutím orgánov mesta Kyjev vyhlásený za Deň smútku. Na všetkých budovách v meste budú vlajky stiahnuté na pol žrde. Akékoľvek zábavné podujatia sú zakázané."

Čo hovoria Rusi:

Vyhlásenia Ukrajiny, že Ruská federácia spustila raketový útok na civilné ciele v Kyjeve, sú nepravdivé, informovalo ruské Ministerstvo obrany. „Početné zverejnené fotografie a videozáznamy z Kyjeva jasne potvrdzujú skutočnosť zničenia v dôsledku pádu ukrajinskej rakety protivzdušnej obrany, vypustenej z protilietadlového raketového systému v meste“, poznamenalo ruské ministerstvo obrany. „Zvlášť si všímame, že podobné hystérie kyjevského režimu sa dejú už niekoľko rokov a vždy v predvečer najbližšieho stretnutia ich patrónov z NATO. Účelom takýchto provokácií je zabezpečiť ďalšie financovanie kyjevského režimu a pokračovanie vojny až do posledného Ukrajinca“ uviedlo ruské ministerstvo.

NATO urgentne mobilizuje letectvo na hranici s Ukrajinou
Letectvo NATO sa vo veľkom rozmere zmobilizovalo. Dôvodom je masívny raketový útok Ruskej federácie na Ukrajinu. Informuje svpressa.ru. Severoatlantická aliancia urgentne premiestňuje lietadlá kvôli raketovému útoku na Ukrajinu. Informuje o tom... Čítať ďalej
08 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik