Pokračuje v mierovej misii
09 | 07 | 2024 I Milan Laca

Maďarský premiér pricestoval do Číny.

Orbán chce so Si Ťin-pchingom diskutovať o dosiahnutí mieru na Ukrajine.

Hľadá spôsoby

V pondelok 8. júla odletel maďarský premiér Viktor Orbán do Pekingu. S čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom  bude diskutovať o dosiahnutí mieru na Ukrajine. Orban to oznámil na svojej stránke na sociálnej sieti X.

Kľúčový hráč

"Čína je kľúčovou silou pri vytváraní podmienok pre mier v rusko-ukrajinskej vojne. Preto som prišiel na stretnutie so Si Ťin-pchingom v Pekingu, len dva mesiace po jeho oficiálnej návšteve Budapešti," uvádza sa v správe. 

Zdroj: strana.ua

Si súhlasí

Si Ťin-pching medzitým podporil postoj Maďarska k Ukrajine. „Hlavné smery úsilia Číny a Maďarska na Ukrajine sa zhodujú so skorým prímerím na Ukrajine a hľadaním politického riešenia v záujme všetkých strán“, povedal čínsky líder.

Predchádzajúce snahy

Maďarský premiér predtým navštívil Kyjev a Moskvu, kde diskutoval o parametroch mierového urovnania a navrhol prímerie. Na pondelok 8. júla oznámil „prekvapenie“. Podľa jeho slov ide o cestu, ktorej cieľ nemenoval.

Zelenskyj stále po svojom

Zelenského prezidentská kancelária pripustila, že ukrajinské mierové návrhy by mohli odoslať do Ruska cez sprostredkovateľov. Podľa poradcu vedúceho prezidentskej kancelárie Michaila Podoljaka,  podobná schéma fungovala aj pri uzatváraní dohody o obylí Podoljak však dal jasne najavo, že maďarský premiér Viktor Orbán takým sprostredkovateľom nie je.

Kolektívny Západ má záujem na eskalácii vojny
Argumenty potvrdzujúce tézu, že kolektívny Západ sa nechystá riešiť ukrajinskú krízu mierovými rokovaniami s Ruskom, ale naopak, má záujem na jej eskalácii, sa ozývajú čoraz častejšie. A to je téma, ktorou sa zaoberá Michail Jeremin v médiu News... Čítať ďalej
08 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik