Podporí Smer-SSD Ursulu von der Leyenovú? Beňová to povedala jasne
08 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

V stredu, 26. júna sa prezident SR Peter Pellegrini stretol aj s Ursulou von der Leyenovou, ktorá viedla Európsku komisiu v uplynulom volebnom období. Rokovali spolu okrem iného aj o podpore Maroša Šefčoviča, ktorý by mal podľa prezidenta pokračovať na poste slovenského eurokomisára. Po tomto samite však prišli mnohé reakcie hovoriace o tom, že najsilnejšia slovenská strana v EP, teda Smer-SSD, Leyenovú podporí v tom, aby EK viedla v ďalšom volebnom období. Informáciu na Facebooku vyvrátila Monika Beňová.

Voľba vedenia EK, zvlášť jej predsedu je horúcou témou aj po týchto voľbách. Peter Pellegrini ešte počas samitu EU v Bruseli avizoval, že všetko nasvedčuje tomu, že Ursula von der Leyenová si svoj post obháji, s čím má problém aj europoslanec Milan Uhrík (hnutie Republika). Monika Beňová (Smer-SSD) avizuje, že Smer za Leyenovú nezahlasuje. Tajná voľba predsedu EK sa môže konať už na slávnostnom plenárnom zasadnutí EP, ale je moožné, že sa presunie až na september.

Ako by malo vyzerať vedenie EÚ

Podľa prezidenta Petra Pellegriniho súčasné rokovania o obsadení kľúčových postov v Európskej únii smerujú k tomu, že predsedníčkou Komisie bude Nemka von der Leyenová, predsedom Európskej rady Portugalčan António Costa a šéfkou diplomacie eurobloku Kaja Kallasová z Estónska. Pripomenul to po stretnutí, ktoré, zastupujúc premiéra Roberta Fica, absolvoval v Bruseli s Ursulou von der Leyenovou.

Prezident sa stretol s Ursulou von der Leyenovou
Slovenský prezident Peter Pellegrini sa v stredu večer v Bruseli stretol s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. V rozhovore s ňou sa podľa vlastných slov zasadzoval za čo najsilnejšie ekonomické portfólio pre slovenského... Čítať ďalej
26 | 06 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Uhrík hovorí o zvrate

„Pellegrini v mene vlády podporil za predsedníčku eurokomisie Leyenovú a Zelenskému prisľúbil viac podpory. Podľa mňa zlé rozhodnutie." napísal v statuse na sociálnej sieti šéf Republiky a europoslanec Milan Uhrík.

„Pellegrini, ktorý na dôležitom euro-samite oficiálne zastupoval slovenskú vládu, sa mal pridať k Orbánovi a hlasovať proti Leyenovej. A nesľubovať Zelenskému hory doly. Takto suverénna zahraničná politika Slovenska rozhodne nevyzerá," upozornil Milan Uhrík ešte 29. júna.

Kontroverzná Nemka Ursula von der Leyenová

Dlhoročná slovenská europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SSD) sa vyjadrila k téme podpory prípadnej staro-novej predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej.

„Poslanci EP za SMER - SSD nepodporia do funkcie predsedníčky EK Ursulu von der Leyen. Podľa nášho presvedčenia nemala byť po všetkých jej prešľapoch a zlyhaniach ani nominantkou EPP a neexistuje žiadny dôvod, pre ktorý by sme naše stanovisko zmenili. Píšem o tom verejne aj z dôvodu, že hlasovanie bude tajné a toto je teda verejné stanovisko, že nikto z nás piatich za ňu hlasovať nebude,“ ubezpečuje na sociálnej sieti Monika Beňová.

Kľúčová úloha – zvoliť vedenie EK

EP po voľbách čaká aj výber predsedu Európskej komisie. Tá by sa mohla voliť buď na ustanovujúcej schôdzi EP, no je možné, že sa tak stane až po letnej prestávke (na schôdzi 16. – 19. septembra).

Kandidáta podľa oficiálnej stránky EP navrhuje Európska rada, ktorá by mala zohľadniť výsledka volieb.

EP môže zvoliť predsedu EK v tajnom hlasovaní minimálnym počtom 361 hlasov zo 720 poslancov. Pokiaľ kandidát potrebný počet hlasov nezíska, voľba sa bude rovnakým postupom opakovať o mesiac neskôr.

ČAKÁ NÁS PEKLO! TAKÝ EXTRÉM NA SLOVENSKU EŠTE NEBOL (FOTOGALÉRIA)
Čaká nás náročný týždeň. Všetkých bez rozdielu. Lebo horúčavy, ktoré by mali prísť v priebehu budúceho týždňa budú pre naše zemepisné šírky doslova extrém. Portál imeteo.sk avizuje, že počasie má pre nás pripravené teploty, ktoré sa budú blížiť k... Čítať ďalej
07 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik